Vattenfall riskerar miljardböter – misstänks ha manipulerat priser

Foto: Pressbild Vattenfall
  • Fredag 19 maj 2023 2023-05-19
E-post 0

Det statligt ägda energibolaget Vattenfall är i blåsväder. Detta efter misstankar från den finska Energimyndigheten om att energijätten har ägnat sig åt prismanipulation för att sko sig på konsumenternas bekostnad, rapporterar Yle.

Enligt det finska public service-bolaget kretsar Energimyndighetens utredning kring huruvida Vattenfall förra året gjort försök till höjningar av marknadspriset på el på konstgjort vis.

Detta genom att antingen erbjuda marknaden mindre el än vad man i själva verket haft tillgång till, eller ha gjort för små inköp i syfte att driva upp prisnivåerna.

Den 5 maj förra året ska Vattenfall ha underlåtit att erbjuda börsen 2 000 megawattimmar el, tar Yle upp som exempel. Och med minskat utbud följer också högre priser.

Ifall Energimyndigheten i Finland kan föra i bevis att Vattenfall ägnat sig åt prismanipulation kan det statliga bolaget vänta sig en hög nota med avgift i miljardklassen från marknadsdomstolen.

Vattenfall hävdar å sin sida att det hela rör sig om ett misstag. Det var också de som gav information till Energimyndigheten om ärendet.

– Vi samarbetar med myndigheterna, och väntar på deras besked, säger Markus Fisher på Vattenfalls medieavdelning till Yle.

Men även om det skulle röra sig om ett misstag kan agerandet fortfarande vara straffbart, menar Energimyndigheten.

– Det att Vattenfall i det här fallet själv informerat om saken kan ändå påverka straffskalan, säger Antti Paananen, chef för marknadsövervakningen på Energimyndigheten, till Yle.

Läs även: Vänstern rasar när ETC-skribent och kärnkraftsmotståndare petas från Vattenfalls styrelse

Läs även: Vattenfall vill utreda ny kärnkraft: ”Mycket glädjande”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag