Vattenfall vill satsa på ny kärnkraft

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Onsdag 29 jun 2022 2022-06-29
E-post 316

Det våras för kärnkraften. Tidigare har Moderaterna lovat att satsa 400 miljarder på 10 nya reaktorer. Nu vill den statliga energijätten Vattenfall bygga ut kärnkraften i Sverige i form av den nya typen av små modulära reaktorer, SMR, rapporterar SVT.

Planen är att minst två reaktorer ska byggas i anslutning till Ringhals kärnkraftverk i Varberg, där två kärnkraftsreaktorer lades ned 2019 och 2020 efter att regeringen, där Miljöpartiet ingick, höjt effektskatten för kärnkraft.

Läs även: M vill satsa 400 miljarder på ny kärnkraft – ska räcka till 10 nya reaktorer

Men nu är det annat ljud i skällan – i alla fall från Vattenfall.

– Alla fossilfria energislag kommer att behövas för att möta det ökande elbehovet i Sverige. SMR är en fossilfri teknik som har utvecklats mycket på senare tid, säger Vattenfalls vd Anna Borg i ett pressmeddelande.

De modulära reaktorerna är tänkta att producera upp till 300 MW per styck, vilket är en fjärdedel av en vanlig reaktor. Om den förstudie Vattenfall inleder ger positivt resultat hoppas Vattenfall att rekatorerna kan vara på plats 2030.

Det kan emellertid kräva en lagändring, då det enligt nuvarande miljöbalk endast får finnas tio kärnkraftreaktorer i landet, och endast där det redan finns befintlig kärnkraft.

Den nuvarande regeringen är inte helt negativt inställda till förslaget.

– Vi behöver mycket mer el – då är det bra att alla möjligheter undersöks, även SMR, säger Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S), till SVT.

Även de inbitna kärnkraftsmotståndarna Miljöpartiet har gett positiva signaler till moderna reaktorer, förutsatt att företag själva investerar i tekniken.

– Vi är absolut för att lägga forskningspengar och utvärdera om den här tekniken kan fungera, sade partiets språkrör Per Bolund, tidigare miljö- och klimatminister, nyligen till Dagens Industri.

Läs även: Finska elpriser sjunker efter att nytt kärnkraftverk startat

Läs även: Stenevi (MP) vill ha ”maximalt inflytande” efter valet – ska göra kärnkraften dyrare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag