Stenevi (MP) vill ha ”maximalt inflytande” efter valet – ska göra kärnkraften dyrare

Bild: Skärmdump riksdagen.se
  • Måndag 4 apr 2022 2022-04-04
E-post 2263

Miljöpartiet kommer inte ställa som absolut krav att ingå i en eventuell socialdemokratiska regering efter valet. Istället vill partiet få ”maximalt inflytande” över politiken, där man bland annat hoppas kunna göra kärnkraften ännu dyrare genom nya säkerhetskrav, säger partiets språkrör Märta Stenevi till Expressen.

Tidigare har partiets andra språkrör Per Bolund sagt att MP kommer rösta mot en regering där MP inte ingår. Men när Expressen intervjuar Märta Stenevi är hon noga med att inte upprepa Bolunds krav, och säger istället att MP kommer söka ”maximalt inflytande”, vare sig partiet ingår i en regering eller inte.

– Vi kommer söka maximalt inflytande. Vi vet att medverkan i en regering ger ett sådant inflytande. Men vi vill se en stark regering. Vi ser att den regering som vi har just nu visserligen har regeringsmakten men regerar egentligen mest på utskottsinitiativ. Det är inte en stabil och bra situation, säger hon.

När Expressen frågar om det innebär att MP inte kommer rösta mot en S-regering som partiet inte ingår i undviker hon att svara på frågan.

– Vår parlamentariska strategi syftar alltid till att ha mesta möjliga genomslag för vår politik. Socialdemokraterna får svara för sig själva, men det är klart att den situationen de sitter i nu, den tror jag inte heller dem tycker är hållbar för en hel mandatperiod, säger hon.

– Att inte veta om man får igenom en statsbudget, att inte ha kontroll över statsfinanserna, för det har man ju inte i dag. Man har egentligen ingen kontroll överhuvudtaget över statsfinanserna, fortsätter hon.

Läs även: Stenevi ”nöjd” med att kärnkraften läggs ned

Ett område där MP vill ha genomslag för sin politik är kärnkraften, där nya säkerhetskrav ska göra energislaget dyrare med hänvisning till det pågående ryska anfallskriget mot Ukraina.

– Vi vill att detta snabbutreds: Hur man ska kunna stärka säkerheten kring kärnkraftverk. Strax innan invasionen så hade vi en situation där drönare kunde flyga in obehindrat över våra svenska kärnkraftverk,

– Om man då lägger ihop det med Moderaternas vision att vi ska ha 100, eller kanske 150 små mysiga kvarterskärnkraftverk över allt och samtidigt klara säkerheten kring det, ja då har vi en helt annan diskussion att föra. Det som har hotat i Ukraina nu, när Ryssland antingen medvetet eller genom oförsiktighet har varit nära att orsaka enorma katastrofer.

Stenevi går också till attack på Vänsterpartiet, som hon menar har begått ”ett stort svek” mot klimatarbetet genom att gå ihop med högeroppositionen om att sänka skatten på drivmedel.

– Det är ett stort svek mot det klimatarbete vi behöver bedriva i den situation vi är i. För medan invasionen i Ukraina pågår har fortfarande inget förändrats i klimatkrisen. Vi har samma akuta behov av att ställa om. Och det här går i precis motsatt riktning, säger hon.

När det gäller mottagningen av flyktingar från Ukraina ansluter sig Stenevi till dem som menar att det är rasistiskt att välkomna flyktingar från Ukraina när man samtidigt vill se mindre migration från andra delar av världen.

– Det finns definitivt ett uttryck för att man skiljer på människor som kommer från andra länder än Europa. Om det är uttryck för rasism? Ja, det tror jag det är i vissa fall. Jag tror inte det är det för alla, och i grund och botten tycker jag det är väldigt positivt att man vill välkomna ukrainska flyktingar. Det är något vi ska bejaka.

– Men jag hoppas att samma människor som välkomnar ukrainska flyktingar i dag ska se att en femåring som flyr från Syrien, en femåring som håller på att svälta ihjäl i Tigray inte är annorlunda en femåring som flytt från Kiev.

Läs även: Aftonbladet: Rasism när många vill ta emot ukrainska flyktingar

Läs även: Stenevi (MP): ”Jag tillhör en klan”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag