Växjömoskéns böneutrop kan vara för högt

Växjö moské. Foto: Google
  • Tisdag 20 Nov 2018 2018-11-20
E-post 244

VÄXJÖ I våras fick moskén i Växjö lov att sända böneutrop – ett beslut som föregicks av en större debatt om böneutropet och islams roll i Sverige. Vid en tillsyn har Växjö kommun nu upptäckt att utropet kan låta för högt inne i en närliggande förskola.

Det var i maj som Stiftelsen Växjö muslimer fick tillstånd av polisen att sända böneutrop varje fredag. Villkoren är att ljudnivån inte överstiger 45 decibel inomhus i närliggande bostäder och skolverksamheter, eller 110 decibel i de omgivande förskolornas utemiljö.

Läs även: Växjömoskén tillåts ha böneutrop – ”innehåll har inte beaktats”

Nu misstänker Växjö kommun att ljudnivåerna vid böneutropen kan överstiga maxgränsen. Kvällsposten rapporterar att kommunen gjorde en oanmäld tillsyn i fredags.

Henrik Ohlin, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen, var på plats och uppmätte ljudet till 93–95 decibel när han stod vid stängslet närmast Änglagårds förskola, som ligger precis bredvid moskén.

Nu har Växjö kommun skickat en förfrågan till Stiftelsen Växjö muslimer. Man vill veta om stiftelsen har kollat upp ljudnivåerna inne på förskolan för att försäkra sig om att ljudet inte överstiger 45 decibel inomhus.

Läs också: Muslimer: Böneutrop onödigt – idag finns mobilappar

– På plats märkte jag vid ljudmätningen att det var ganska högt ljud utomhus. Vi bad då om ett förtydligande av Stiftelsen Växjö muslimer som är ansvariga. De har till den tionde december på sig att svara, än så länge har de inte återkommit, säger Henrik Ohlin till Kvällsposten.

Tillsynen gjordes på kommunens eget initiativ och föregicks inte av några misstankar eller klagomål.

PLUS: ”Kommer att skapa ett ghetto för de extrema”: Beslut om böneutrop får kritik av tolk och debattör

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag