Växjös muslimer vill bygga jättemoské med pengar från ”rika arabländer”

Bilden föreställer Uppsala moské. Foto: Wikipedia
  • Fredag 3 maj 2019 2019-05-03
E-post

VÄXJÖ I fjol fick Stiftelsen Växjö muslimer stor uppmärksamhet i medierna när man beviljades tillstånd att sända böneutrop varje fredag. Nu rapporterar Lokaltidningen att stiftelsen har planer på att bygga en ”jättemoské” med plats för 1 000 personer – med finansiering från arabvärlden.

Den nuvarande moskélokalen i Växjö börjar bli för liten för alla besökare. Imamen Ismail Abuhelal och hans stiftelse vill därför sätta igång bygget av en betydligt större moské inom två eller tre år. Målet är att den ska stå klar runt 2025, komplett med minaret – och någonstans för kvinnorna att vara.

– Det kommer finnas plats för 1 000 människor samtidigt, det är stor skillnad jämfört med baracken som är 450 kvadratmeter stor. Vi har det så trångt i baracken, bönehallen är 300 kvadratmeter. I den nya moskén blir bönehallen runt 800 kvadratmeter och då kommer även kvinnorna att få plats, säger Ismail Abuhelal till Lokaltidningen.

Han ser två sätt att finansiera bygget som beräknas kosta 60 till 80 miljoner kronor. Antingen genom så kallad uppbördshjälp som innebär att 0,7 procent av medlemmarnas skatteförpliktigade inkomst före skatt plockas ut av Skatteverket och skickas vidare till den utvalda moskén.

Det andra alternativet är att man får pengar från utlandet.

– Vi kan kanske få hjälp från rika arabländer som Qatar, Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten. En muslim betraktar det som en god gärning att hjälpa andra muslimer med att bygga en moské där det inte finns en moské, säger Ismail Abuhelal och fortsätter:

– Vi har haft kontakter med de länderna om det här. Vi har inte fått några löften, men det finns folk där som är villiga att hjälpa till med pengar för att bygga moskén.

Läs även: Moskémannen Collins ute ur SD – blir politisk vilde

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag