VD för katastrof-ubåt ville inte anställa ”50-åriga vita män”

Stockton Rush och sökandet efter Titan. Bild: OceanGate/CC BY 3.0/Public Domain
  • Fredag 23 jun 2023 2023-06-23
E-post

På söndagen försvann den privatägda ubåten Titan under en expedition ned till Titanics vrak. Ubåtens försvinnande har varit en stor nyhet globalt, och med på expeditionen var ubåtföretaget OceanGates vd Stockton Rush och ytterligare fyra förmögna personer, som betalat 250 000 dollar var för expeditionen.

På torsdagen stod det klart att ubåten imploderat och omedelbart dödat samtliga ombord efter att delar av ubåten upptäckts nära Titanics vrak.

Ubåten Titan navigerades med en billig joystick från Amazon, och i en tidigare intervju har den nu avlidne vd:n Stockton Rush sagt att företaget inte var intresserade av att anställa ”50-åriga vita män” med erfarenhet av ubåtar som navigatörer, rapporterar New York Post.

– När jag började den här verksamheten, en av sakerna du upptäcker att det finns andra ubåtsoperatörer där ute, men de har vanligtvis herrar med militär erfarenhet av ubåtar, du ser väldigt många 50-åriga vita män. Jag ville att vårt team skulle vara yngre för att inspirera, sade Rush.

Enligt Forbes ska en tidigare anställd vid OceanGate, David Lochridge, ha fått sparken från företaget 2018 sedan han larmat om bristande säkerhet på Titan.

Enligt en stämningsansökan för felaktigt avskedande som Forbes tagit del av ska Lochridge ha uppmärksammat att det knappt skett några obemannade test av ubåten, att varningssystemet inte larmade förrän ”millisekunder” innan en eventuell implosion, och att ubåten inte var byggd för att klara trycket på Titanics djup.

Läs även: Musk: Woke är ett hot mot civilisationen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag