VD skämtade om feminism i internmail till anställda – Journalister blev upprörda

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 8 maj 2017 2017-05-08
E-post 3

SVERIGE Peter Ahlberg, VD för Dollastore, har skämtat om feminism och jämställdhet i ett internt mejl till sina anställda. Det tilltaget har uppmärksammats av journalister både på vänstertidningen ETC och på det statliga tv-bolaget SVT.

VD:n för lågpriskedjan Dollarstore, Peter Ahlberg, har upprört journalister efter att han skämtat om feminism i ett mejl till sina anställda. Vänstertidningen Dagens ETC skriver i en artikel rubricerad ”Skandaldirektören hånar jämställdhet i brev till personalen” att en anställd upptäckte skriverierna om jämställdhet av en slump.

– Det är helt lösryckt. Jag brukar oftast inte läsa nyhetsbrevet och det var en ren slump att jag såg det. Jag var inte den enda som blev upprörd, säger en anställd till Dagens ETC.

I brevet till de anställda skriver Ahlberg bland annat ”nåde den arme man som smiter från disken och slingrar sig från matlagning. Omedelbar dödsdom väntar”. När Dagens ETC konfronterar Ahlberg för vad han skrivit i mejlet korrigerar han omedelbart sitt misstag i ett mailsvar på kritiken.

”Jag är dålig på att skämta. Borde skrivit; smisk från Schyman väntar”.

Trots Ahlbergs korrigering av sitt uttalande spred sig nyheten om att han ett författat ett mail. Nu var det den statliga tv-kanalen SVT som snappade upp saken.

”VD hånade feminism i personalbrev” skriver den statliga TV-kanalen i sin rubrik.

Innan Ahlberg önskar de anställda en trevlig helg skriver han i sitt mejl att han inte har några problem med att bli kallad ”mansgris” men att epitetet ”hen” är det värsta han vet. En anställd vid Dollarstore, som Dagens ETC pratat med, uppfattar mejlet som ett försök till politisk påverkan. Själv erkänner Ahlberg att han inte har problem med att påverka sina anställda.

”Ja. Berättar någon för mig att de tänker rösta på ett extremt höger- eller vänsterparti så skulle jag nog försöka leda dem bort från den tanken.” svarar han Dagens ETC via mail.

Missa inte Dollarstores bästa erbjudanden: Ta del av kampanjtidningen här!

Även Paolo Roberto drog ett skämt en gång

Tidigare i år skämtade Paolo Roberto om män och tuttar på sin Instagram, även då blev många journalister djupt upprörda.

LÄS ÄVEN: Paolo Robertos attack mot Filip och Fredrik: ”Kalkryggar” som kan ”galoppera åt helvete”

LÄS ÄVEN: Arpi och Hammar i bråk om Robertos skämt om bröst: ”Jagar oliktänkande”

Skämtet fick bland annat politiska konsekvenser för 17-åriga Abdirahman Mohammed Ahmed som blev utesluten från Unga Feminister efter att han ifrågasatt huruvida det inte fanns viktigare jämställdhetsproblem att fokusera på i Sverige varpå han tog exemplet hederskultur som ett sådant.

LÄS ÄVEN: Abdirahman försvarade Roberto: Tvingas lämna Unga Feminister – Talar ut om allt i Nyheter Idag

Frågan diskuterades senare i den statliga TV-kanalen SVT:s debattprogram SVT Opinion Live.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag