Vellinge kommun vill införa ”integrationsplikt” – Nyanlända kan få indragna bidrag

Foto: Flickr
  • Torsdag 7 Dec 2017 2017-12-07
E-post 1154

VELLINGE Moderaterna i Vellinge klubbade på onsdagen den 6 december igenom ett förslag om att införa integrationsplikt. Nyanlända i Vellinge måste göra framsteg i SFI och klara en samhällsorienteringskurs. Annars riskerar de att få sina bidrag indragna.

På onsdagen den 6 december beslutade Vellingemoderaterna om att införa integrationsplikt. Plikten innebär att nyanlända som inte uppfyller en lista på krav kommer att få sina bidrag indragna, uppger SVT Nyheter.

Det förslag som klubbades igenom i kommunfullmäktige innebär att nyanlända måste göra framsteg inom SFI, genomgå en kurs i samhällsorientering och följa de aktivitetsinsatser som finns för att komma i arbete om de vill behålla sina bidrag.

– Vi ställer det som ett krav att alla vuxna, även föräldralediga och pensionärer, ska delta i detta. Om man inte gör det så kan ersättningen dras in, säger Carina Wutzler (M) kommunalråd i Vellinge kommun, till SVT Nyheter.

Den särskilda samhällsorienteringen som ska vara obligatorisk för alla nyanlända ska avslutas med att varje person som gått kursen måste examineras i form av ett prov. Klarar man inte provet får man gå om kursen helt enkelt. Beslutet kommer att träda i kraft i januari 2018.

– Det här beslutet handlar om att koppla rättigheter till skyldigheter. Man ska fullfölja de planer och insatser som finns och lära sig svenska språket. Det ska finnas tydliga krav på alla, säger Wutzler.

Vellinge kommun har tidigare gjort sig kända för ambitionen om att vara den första kommunen att införa tiggeriförbud. Beslutet godkändes i kommunen men länsstyrelsen i Skåne stoppade beslutet.

LÄS ÄVEN: Vellinges tiggeriförbud stoppas av länsstyrelsen i Skåne

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag