Vellinges tiggeriförbud stoppas av länsstyrelsen i Skåne

Personen på bilden har ingenting med dådet i Huskvarna att göra. Foto: Wikipedia
  • Måndag 23 okt 2017 2017-10-23
E-post 664

VELLINGE Länsstyrelsen i Skåne beslutar att köra över Vellinge kommuns beslut om att införa ett lokalt tiggeriförbud. Nu uppger kommunstyrelsen ordförande i Vellinge, Carina Wutzler (M), att de tänker driva vidare frågan i domstol.

Det var under augusti som Vellinges kommunfullmäktige beslutade att införa ett tiggeriförbud på flera platser i kommunen med hjälp av lokala ordningsföreskrifter. Beslutet gick vidare till länsstyrelsen som nu beslutar att upphäva Vellinge kommuns beslut, det uppger Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Vellinge kommun vill bli först med tiggeriförbud

LÄS ÄVEN: Kommunstyrelsen i Vellinge röstar ja till tiggeriförbud

Beslutet som fattades av Vellinge kommun var tänkt att börja gälla vid årsskiftet 2017-2018. Efter att beslutet hade fattats av Vellinge kommun skulle länsstyrelsen i Skåne utreda huruvida beslutet är förenligt med lokala ordningsstadgar. Länsstyrelsen beslutar nu att de kommer att upphäva beslutet.

– Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas, säger Ola Melin på länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

Att kommuner blir överkörda av länsstyrelsen i frågan om tiggeriförbud är inget nytt. För några år sedan försökte Sala kommun införa ett liknande tiggeriförbud men detta revs upp av länsstyrelsen när de skulle utreda beslutet. Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, uppger till Sydsvenskan att hon är redo att driva vidare förbudsfrågan i domstol.

Förslaget om tiggeriförbud i Vellinge lanserades av Moderaterna tidigare i augusti och har stöd från både Liberalerna och Sverigedemokraterna i Vellinge kommun.

Även på ett nationellt plan har frågan fått större uppmärksamhet. Under Moderaternas arbetsstämma i oktober beslutade partiet för att jobba för ett tiggeriförbud på ett nationellt plan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag