”Verkar ju supersmart”: Svenska Institutet i internt mejl om åsiktsregistret

"Supersmart" tyckte Randecker om idén att importera ett register över Twitteranvändare.
  • Torsdag 25 maj 2017 2017-05-25
E-post 1023

SVERIGE Intern mejlkonversation mellan Svenska Institutet och nätsäkerhetsexperten Vian Tahir avslöjar hur det statliga åsiktsregistret kom till. ”Verkar ju supersmart”, skriver tjänstemannen Emma Randecker på Svenska Institutet om förslaget att blockera tusentals konton.

När den så kallade ”nätsäkerhetsexperten” Vian Tahir blir erbjuden att bli så kallad ”curator” för kontot @sweden på Twitter föreslår hon för tjänstemannen Emma Randecker på Svenska Institutet att hennes privata blockeringslista ska importeras. En curator är en person som får lov att twittra från kontot @sweden i en veckas tid.

Redan från början står det klart att det är Vian Tahirs privata blocklista som myndigheten föreslås använda på Twitter.

”Det är en blocklista jag har jobbat på länge som fokuserar på troll vilket gör att jag blir förskonad från det värsta utav det, så jag vill helst inte ge mig in på att twittra utan den på ett så pass stort konto”, skriver Tahir till Randecker.

Randecker: ”Verkar ju supersmart”

I mejlkorrespondensen mellan Randecker och Tahir redogör Tahir för hur den privata blocklistan kan importeras i myndighetens konto. ”Om du på något sätt kan skicka din lista till oss, så kan vi importera den till @sweden:s lista. Hur låter det?”, skriver Randecker.

Tahir svarar att det går att importera den privata listan genom tjänsten Blocktogether. ”Genom att prenumerera på min lista kommer ni automatiskt blockera alla trollkonton jag har blockerat”, förklarar Tahir i ett mejl till Randecker.

”Verkar ju supersmart. Vår webbmaster Adi löser det”, får Tahir till svar.

Listan kan vara olaglig

När allmänheten fick kännedom om att den statliga myndigheten Svenska Institutet blockerat tusentals Twitterkonton kom kritiken att bli massiv. Särskilt allvarlig var kritiken då motiveringen till blockeringarna stod klar.

Myndigheten förklarade på sin hemsida att de Twitterkonton som blockerats ägnar sig ”åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter”.

Läs också: Här rasar Pewdiepie när han hittar sig själv i Nyheter Idags sökbara register från Svenska Institutet

I listan fanns riksdagsledamöter ur flera partier, Israels ambassadör i Sverige och en rad kändisar. Flera människor som upptäckte att de var blockerade poängterade att de aldrig någonsin interagerat med @sweden-kontot på Twitter. På Svenska Institutets hemsida förklarade myndigheten att även personer som i framtiden bedömdes kunna ägna sig åt drev, hot och hat kom att blockeras i preventivt syfte.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har tidigare förklarat för Nyheter Idag att ”det är en form av åsiktsregistrering man har ägnat sig åt”, något som inte är tillåtet för en myndighet enligt svensk lag.

Efter att allmänheten begärt att ta del av databasen beslutade generaldirektör Annika Rembe tillsammans med tjänstemän att radera hela listan. Även det beslutet kan strida mot lagen.

Läs också: Här kan du söka på dig själv i det statliga åsiktsregistret

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag