”Vevar om etnicitet igen” – kritik mot S efter ”Somalitown”

Magdalena Andersson. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 23 aug 2022 2022-08-23
E-post

I en intervju med Dagens Nyheter säger statsminister Magdalena Andersson att hon inte vill se något Somalitown eller Chinatown i Sverige. Uttalandet möter skarp kritik från en del vänsterdebattörer. Men också från en del högerdebattörer som menar att verkligheten har hunnit ikapp henne.

– Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige, vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy, vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har. Vår utgångspunkt är ett samhälle där man lever tillsammans med olika bakgrund, olika erfarenheter och olika inkomster och möts. Det är så vi blir ett sammanhållet samhälle, säger statsministern i den uppmärksammade intervjun.

Andersson framhåller att hon är emot ”etniska kluster” och tycker att det ska talas svenska i alla bostadsområden samt att svensk jämställdhet ska råda i hela landet.

– Det är ett väldigt stort problem med segregation i dag. Att människor som kommer från andra världsdelar klumpas ihop i samma bostadsområden där alldeles för få talar svenska och få har ett jobb att gå till och därmed har svårt att bli en del av samhället.

Kritiserar tidigare regeringen

När Anders Ygeman gick ut och sade att man borde ha som målsättning att minst hälften i utsatta områden ska ha nordisk bakgrund möttes det av skarp kritik från samarbetspartierna.

– Det är ganska horribelt, sade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi till Dagens Nyheter om utspelet.

– Jag tycker att det är en rätt obehaglig dörr som Anders Ygeman och Socialdemokraterna öppnar. Att börja kategorisera var människor får bo i Sverige beroende på bakgrund och etnicitet, sade Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, till samma tidning.

Men Andersson står bakom sin migrations- och integrationsminister.

– Vi kan ju inte tvångsförflytta människor, det är ingenting som Anders Ygeman har föreslagit. Men däremot vill vi se mer blandade områden. Vi vill att svenska ska vara det naturliga språket i hela Sverige, säger hon till DN.

Läs även: Stenevi rasar mot Ygeman: ”Horribelt”

Statsministern menar att det finns olika sätt åstadkomma mer blandade områden.

– Ett sätt är till exempel som man gjort framgångsrikt i en del kommuner, att bygga mer attraktiva bostadsrätter i miljonprogramsområden. Så får du en mer blandad befolkning.

Statsministern berömmer regeringen Löfven – som hon själv ingick i – för att ha förstärkt polisen och fått igenom straffskärpningar. Men hon är också självkritisk till hur man jobbade med frågor kring segregation och gängkriminalitet.

– Vi borde ha jobbat mer med segregationen för att stoppa nyrekryteringen än vad vi har gjort.

”Problemet är inte kultur, utan klass”

På sociala medier är det flera som kommenterar statsministern utspel. Däribland Nyans partiledare Mikail Yüksel.

”Sossarna går från klarhet till klarhet. Först beslutade de att skicka somalier hem och nu vill de inte att svenska somalier som är kvar, skall bo nära varandra. Hon har dock inget problem med Danderyd, Limhamn och Hovås”, skriver han på Facebook.

Mattias Irving, tidigare medlem i S-förbundet Tro och Solidaritet som nu lämnat partiet, konstaterar bittert att det aldrig är de ”segregerade överklassområdena” som ska blandas upp.

Jens Runnberg, politisk redaktör i Borlänge Tidning, undrar varför S inte stannar vid den socioekonomiska analysen.

Högerdebattören Ivar Arpi frågar sig varför statsministerns parti har agerat som de gjort genom åren, om de nu inte vill ha några Somalitowns i Sverige.

Ida Karlbom, Moderaternas kommunikationschef i Stockolms stad och län, undrar hur det hade låtit ifall någon i blågula blocket hade gjort ett liknande uttalande.

L-toppen Gulan Avci säger att hon förstår statsministerns oro med tanke på Socialdemokraternas politik.

Läs även: Statsministern står bakom Ygemans kritiserade utspel: ”Inget konstigt”

Läs även: Statsministerns attack på L: ”Hoppat ner i det blåbruna havet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag