”Vi tror att de kan gå längre” Centerpartiet väntar på Löfven

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 3 jan 2019 2019-01-03
E-post 599

STOCKHOLM Centerpartiet förbereder sig för möjligheten att ge Stefan Löfven stöd som statsminister. Nästa vecka har partiet möten inbokade med bland annat partistyrelsen för att snabbt kunna ta ställning till det bud man väntar att Löfven ska komma med, uppger SVT Nyheter.

På fredag, den 4 januari, är det dags för de två statsministerkandidaterna Ulf Kristersson och Stefan Löfven att rapportera till talmannen Andreas Norlén. Rapporteringen görs via telefon.

Läs även: Ann Heberlein: När trollen spricker i solen – medieåret 2018

Den 14 januari har Andreas Norlén sagt att han ska presentera en ny statsministerkandidat till riksdagen. Omröstningen, som är den tredje av fyra möjliga, är inplanerad till den 16 januari.

Under julhelgerna har det varit tyst från Kristerssons läger. Även från Löfvens läger har det varit tyst men där har det funnits indikationer på att man kommit närmare framförallt Centerpartiet, som backade ur uppgörelsen senast.

SVT Nyheter berättar att Centerpartiet redan innan jul bokat in möten för partistyrelsen, riksdagsgruppen och förtroenderådet i nästa vecka. Med mötena ska partiet snabbt kunna ta ställning till ett nytt förhandlingsbud från Stefan Löfven, ett ”sockrat bud”, som SVT kallar det.

– Vi tror att de (Socialdemokraterna) kan gå längre, det är det vi väntar på, säger en anonym centerpartist som SVT intervjuat.

Enligt SVT:s politiske reporter Elisabeth Marmorstein är det bland annat inom arbetsmarknadspolitiken och bostadspolitiken som S behöver charma C. Det handlar också om vilket inflytande Vänsterpartiet – som Annie Lööf dömt ut som ett ytterkantsparti – ska få och något så fundamentalt som att skapa tillit mellan de två partierna.

Läs mer: ”Saknar motstycke” – förtroendet för Annie Lööf störtdyker

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag