Videon visar nya upplopp – Stenkastning och bilbränder fortsätter i Uppsala

  • Söndag 17 jul 2016 2016-07-17
E-post

UPPSALA Upploppen fortsätter i Uppsalas utanförskapsområden på lördagskvällen. En video filmad av en läsare visar hur en större grupp ungdomar deltar i oroligheterna samtidigt som bilar står i brand. – Man har kastat ägg mot polisen och det ska ha förekommit stenkastning, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen till lokaltidningen UNT.

De våldsamma oroligheterna fortsätter i Uppsalas utanförskapsområden Gottsunda och Valsätra under lördagen. Videobilder från Bandstolsvägen i Valsätra, som en läsare till Nyheter Idag har filmat på lördagskvällen, visar hur en stor grupp ungdomar deltar i upploppet samtidigt som bilar står i brand.

– Det var inget handgemäng ikväll, men saker kastades mot polisen. Tidigare under dagen var det bråk mellan ungdomar med påkar, berättar ett ögonvittne för Nyheter Idag.

Missnöje mot polisen

Redan under fredagskvällen bröt oroligheter ut och då kunde Nyheter Idag berätta att det föregåtts av ett polisingripande. Det började med att en man i 20-års åldern stal en motorcykel, men vurpade och greps av polis. Efter de händelserna startade en grupp ungdomar oroligheterna genom att släpa ut soptunnor på en gata och tända eld på dessa. Även en skola sattes i brand.

Även ögonvittnet som Nyheter Idag har talat med kopplar händelserna till det tidigare polisingripandet.

– Igår var det någon som blev tagen av polisen, om jag förstått det rätt. Det gjorde ungdomarna förbannade.

Det är samtidigt svårt att veta säkert om upploppen enbart beror på polisingripandet, eller om något annat kan ligga till orsak. Ögonvittnet kunde inte uppfatta vad ungdomarna skanderade under lördagskvällen.

– Det hördes dåligt, det var mest arabiska. De flesta som bor på Bandstolsvägen är arabisktalande, förklarar vittnet.

Kastat ägg och sten

Lokaltidningen UNT rapporterar att även en polishelikopter cirkulerar över området vid Gottsunda och Valsätra. Det totala antalet bilbränder är inget som räddningstjänsten kan uppge för UNT, men tidningen uppger att det totalt inkommit sju larm om bränder.

När de talar med polisens presstalesman Christer Nordström bekräftar han att det varit rejält oroligt.

– Man har kastat ägg mot polisen och det ska ha förekommit stenkastning men jag vet inte i vilket sammanhang det skedde, säger Christer Nordström till UNT.

Nyheter Idag har sökt Christer Nordström natten mot söndagen utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag