Vikstens rapport avpublicerad av polisen – GW: ”Grovt förtal av avliden”

Bild: Albin Olsson/CC BY-SA 3.0/Johan Fredriksson/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 27 feb 2023 2023-02-27
E-post 0

Runar Vikstens rapport ”Utredning om vissa förhållanden i samband med polisanmälningar mot polischef”, där allt klander för Linda Staaf-affären lades på numera avlidne polischefen Mats Löfving, har avpublicerats från polisens hemsida.

På sidan där rapporten tidigare låg möts besökaren numera av beskedet ”Åh nej, sidan kunde inte hittas”.

Nyheter Idag har sökt polismyndigheten via polisens nationella mediecenter för att fråga om varför rapporten avpublicerats. Där ombads vi lämna epostadress för att få svar på frågan. Något svar har ännu inte inkommit från polisen.

Läs även: Så friades Staaf och Thornberg när all skuld lades på Löfving

Kriminologen Leif GW Persson, som varit mycket kritisk till polismyndighetens hantering av affären, säger till Expressen att han inte är förvånad över att rapporten har tagits bort.

– Det är grovt förtal av avliden, och det är lyckligtvis inte så vanligt att myndigheter ägnar sig åt sånt. Fram tills i onsdags var det ett vanligt grovt förtal mot en levande person. Det var märkligt att det kom med överhuvudtaget, säger han.

– Det här är mycket illa skött. Jag är kritisk mot hela resan. Det pågår redan en brottsutredning och man hade med fördel kunnat invänta den. I stället tillsätter man en egen utredning. Och den som gör det är en person (Anders Thornberg) som med nödvändighet kommer ingå i samma utredning, fortsätter han.

I SVT:s Agenda på söndag kväll utvecklar GW sin kritik av Runar Vikstens rapport.

– Att han säger att han ska ha sparken och fråntas chefsbefattningen på en offentlig presskonferens är ett fullkomligt häpnadsväckande uttalande. Och att både utredaren och hans uppdragsgivare Thornberg tar heder och ära av Löfving, det är så nära en offentlig avrättning man kommer, säger han i SVT:s Agenda.

– Här har vi tre personer inblandade som har helt olika intressen. Då ska inte en av dem utse utredare. Den här öppenhet ska inte resultera i att man svartmålar en av dem.

GW tror även att rikspolischef Anders Thornberg kommer att avgå.

– Gissningsvis tar han sitt förnuft till fånga och begär att få sluta i morgon (måndag) säger GW i Agenda.

Thornbergs beslut att utse Runar Viksten till utredare av Linda Staaf-affären har fått kritik, då Viksten tidigare friat Thornberg i en utredning om Säpos hantering av terroristen Rakhmat Akilov innan terrordådet på drottninggatan 2017. Liksom i den senare rapporten kom Viksten fram till att Thornbreg, dåvarande Säpochef, inte kunde klandras.

Viksten säger till Agenda att han inte anser att det var olämpligt att han tog uppdrag från en av personerna som skulle granskas i Linda Staaf-affären, det vill säga Anders Thornberg.

– Jag har gjort flera utredningar åt myndigheter och det är inte så att man tittar om slutsatserna kommer misshaga uppdragsgivaren eller inte. Det vore fullständigt befängt om man som utredare skulle ha det förhållningssättet. Man går in som utredare och gör det förutsättningslöst och har en ambition att ska var objektivt på alla sätt, säger Viksten.

I ett SMS till SVT Nyheter slår Viksten tillbaka mot GW:s kritik.

”Min enda kommentar när det gäller GW är att dumheten får tala för sig självt” skriver Viksten till SVT.

Enligt Expressen ska regeringen och justitieminister Gunnar Strömmer ha legat på rikspolischef Anders Thornberg om en snabb utredning av Linda Staaf-affären.

Uppdatering: Polisen skriver på sin hemsida att rapporten tagits bort ”då syftet till att den publicerades där initialt inte föreligger längre”, men att den finns kvar och går att ta del av genom att beställa den hos polisens registrator.

Läs även: Springare: ”Thornberg är mångfalt sämre än Dan Eliasson”

Läs även: Polisen sågas efter Löfvings död

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag