”Vilket jävla kräk du är”: Kommundirektör utsatt för näthat efter granskning

Wennerberg berättar att han utsatts för näthat på Facebook efter bland annat Nyheter Idags rapportering.
  • Torsdag 8 jun 2017 2017-06-08
E-post 149

ÖSTERSUND Kommundirektör Anders Wennerberg, som sov på hotell 15 minuter från sitt hem på skattebetalarnas bekostnad, har blivit utsatt för näthat. Det berättar han själv på Facebook. När Nyheter Idag frågar Wennerberg om rapporteringen kunde varit bättre, då är han kortfattad. – Ni får göra precis hur ni vill, säger han.

Det började med att Sveriges Radio P4 Jämtland granskade hotellkostnader i Östersunds kommun. De fann att kommundirektör Anders Wennerberg hade sovit på hotell i jobbet, trots att han själv bor 15 minuter därifrån. Totalt har kommunanställda och förtroendevalda sovit 700 nätter på hotell – på hemmaplan – de senaste två åren.

Nyheter Idag, jämte andra medier som Östersundsposten och SVT Jämtland, återrapporterade nyheten från P4 Jämtland. I skrivande stund har artikeln i Nyheter Idag fått 3 500 reaktioner på Facebook.

Utsattes för näthat

I en Facebookstatus berättar Wennerberg att han fått ta emot mängder med näthat efter publiceringarna. Han publicerar flera skärmdumpar med kommentarer som ”vilket jävla kräk du är fy fan hoppas folk spottar på dig på gatan” och ”nita han hehehhe”.

”De flesta av er har förmodligen sett P4 Jämtlands reportage om kommunens kostnader för kurs och konferens mm. Med braskande rubrik ’avslöjade’ de också att jag sovit en(1) av de 700 nätter kommunen bott i på hotell i närområdet de senaste två åren. Den nyheten kopierades snabbt av SVT Jämtland, ÖP och senast av Nyheter Idag. Och därmed hade de lyckats skapa en riktig klick-magnet”, skriver Wennerberg.

Han fortsätter:

”Jag har inget emot att granskas, tvärtom. Det skall göras och att jag nagelfars extra i min roll förstår jag. Men vinklingens hårda fokus är orimlig, mediernas bristfälliga och saktfärdiga moderering av sina social medier är uppenbart sensationslysten. Men de har onekligen lyckats skapa klick och spridning, t.o.m. från nationell ’media’ som Nyheter Idag. Grattis. Jag har klippt ihop ett urval av de hittills ca 500 hatfyllda kommentarer jag fått som följd. Kommentarer som mina barn naturligtvis sett”.

”Tror inte det är lönt just med er”

När Nyheter Idag ringer till Wennerberg för att be honom utveckla resonemanget och sin kritik är han fåordig. Han väljer att hänvisa till det han skrivit på Facebook.

– Men jag är inte intresserad av att uttala mig mer om det här, jag har skrivit det jag tycker på min egen privata Facebook. Det får räcka så.

Du skulle inte vilja säga vad vi hade kunnat göra bättre, så du hade sluppit de här kommentarerna?

– Jag tror inte att det är lönt just med er, faktiskt, säger han innan samtalet avslutas.

Nyheter Idag har kontrollerat de kommentarer som Wennerberg publicerar på sin Facebook. Vi kan inte finna att någon av de kommentarerna har publicerats i kommentarsfältet på Nyheter Idag.

FAKTA: Pressetik

Nyheter Idag är anslutet till det pressetiska systemet. Det betyder att envar som är utpekad, direkt eller indirekt, i någon av våra publiceringar och upplever att man har drabbats av oförsvarlig publicitetsskada, har rätt att få sin sak prövad av pressombudsmannen.

Du behöver inte vara omnämnd med namn, det räcker att en publicering kan kopplas till dig som person, för att de pressetiska reglerna ska vara tillämpbara. Detta gäller både text och bilder som publiceras.

Kortfattat säger de pressetiska reglerna bland annat att alla som är utpekade har rätt till bemötande. Nyheter Idag strävar alltid efter att den som är utpekad ska få möjlighet till samtidigt bemötande. När så inte är möjligt är vi alltid generösa med bemötande i uppföljande artiklar.

Här finns information om hur du gör en anmälan hos Pressombudsmannen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag