Ville bli dödad av polis – får fängelsestraff

Bilder ur förundersökningen.
  • Fredag 21 maj 2021 2021-05-21
E-post 20

HELSINGBORG När en man ringde till 112 och uppgav att det fanns en beväpnad man i trapphuset tog polisen situationen på allvar, men det signalament inringaren gav var av sig själv, och allt var ett försök att bli skjuten i huvudet. Vid två tillfällen fick han poliser att avfyra sina vapen mot honom, men han kunde oskadliggöras utan värre skador än en kula i benet.
– Att bli ditlurad för att för att ta en annan människas liv är inte okej, konstaterar en polis som inte hade något annat val än att skjuta mannen.

Det var för ett drygt år sedan som en 40-årig man ringde 112 och uppgav att en kvinna i huset blivit angripen med kniv av en man som även skulle vara beväpnad med skjutvapen.

– Ta mig på allvar, killen är helt sjuk i huvudet. Han har vapen på sig. Han hotar att skjuta er så fort ni kommer. Alltså det måste ni ta på allvar, säger mannen när han ringer 112.

Sedan hans hustru flyttat ifrån honom ett par månader tidigare hade han självmedicinerat med ADHD-medicin och sprit, och när hon dagen innan han ringde till 112 sade att hon ville skilja sig blev det för mycket. Han ville dö men ville inte hamna i helvetet. Då kom han på att han kunde ringa Polisen. Med en borste i handen och en osthyvel i magväskan var han redo.

– Jag hade ingen tanke på att skada någon förutom mig själv. Jag ringde er för att jag ville att ni skulle hjälpa mig att ta mitt liv, säger 40-åringen i förhör och tillägger senare:

– Jag tänkte att poliserna skulle göra sitt jobb. En patrull skulle komma. De skulle skjuta. En skit mindre. Jag trodde inte att de skulle göra en sådan stor sak av det.

Polisen tar situationen på allvar

Flera polispatruller skickas dit, och de poliser som kommer först går in i trapphuset för göra sig en bild av läget. När de tittar uppåt får de syn på 40-åringen och ropar till honom att komma ned med händerna synliga. Mannen ropar till svar att han skall skjuta dem och börjar gå ned för trapporna.

– Han är väldigt utåtagerande. På ett sätt jag inte kände igen. Jag brukar vara väldigt kommunikativ. Jag kände att personen var i sin egen värld. Jag kände att det var utöver det vanliga. Jag skrek att han skulle komma ner försiktigt. Att han skulle komma ner sakta. Vi fick båda en dålig magkänsla. Killen var väldigt aggressiv och det kändes väldigt fientligt i trapphuset, uppger en av poliserna i förhör.

För att undvika en konfrontation i det trånga utrymmet backar de två poliserna ut genom porten och väntar in mannen. När han kommer ned på bottenplanet visar han först inte sina händer. Istället skriker han åter något om att de skall skjuta honom innan han håller upp sin högra hand rakt framför sig. Han håller i något svart som liknar en pistol, tycker poliserna  som står bara fyra meter ifrån honom.

Den polis som står närmast avfyrar genast två skott mot mannen, men bägge missar. Mannen kommenderas att lägga sig ned men ignorerar uppmaningarna och påstår sig istället ha en bomb i sin magväska. Poliserna är misstrogna men väljer att backa för säkerhets skull. Efter att ha kastat ut en barnvagn utanför porten går mannen tillbaka in i huset och återvänder till sin lägenhet. Polisen fattar posto runt huset i väntan på insatsstyrkan, nationella bomskyddet och förhandlare.

Mannen berättar själv i förhör hur han upplevde att bli beskjuten.

– Jag skulle precis ta ner handen i fickan när jag hörde skottet. Jag såg att det blev hål i jackan. Jag skulle precis ta upp en osthyvel som jag hade i väskan. Det var då de sköt. Skottet träffade inte mig. Men det blev hål i jackan. Jag tänkte då att det räckte och jag gick in i hissen för att kolla om jag blivit skjuten men det var jag inte. Då tänkte jag att de visste att jag bluffade så då gick jag in i lägenheten.

Polisinsatsen växer

Snart anländer poliser från insatsstyrkan. Eftersom det föreligger ett bomhot är de till en början avvaktande, men då de får information om att mannen är på väg ned blir det väldigt bråttom.

– Vi börjar söka oss uppåt för att söka efter kvinnan samtidigt som vi ska söka efter den misstänkte. Vi är tre poliser. Den misstänkte kan vara var som helst i fastigheten. Vi tar oss upp ganska fort, fortare än vad som är önskvärt men vi måste upp så han inte skadar någon annan, säger en polis i förhör.

Vid det här laget har Polisen med hjälp av 40-åringens anhöriga fått kontakt med honom, och planen är att han skall komma ut från sin lägenhet avklädd och med synliga tomma händer. Han kommer dock ut fullt påkladd med en stor kökskniv i handen. Poliserna ropar till honom att släppa den, men han lyssnar inte.

– Vi inser att något inte är rätt, beordrar på nytt honom att släppa kniven. Den misstänkte är framför oss och han är beväpnad och han står för nära för att det ska vara bekvämt. Vi kan inte backa, om han kastar sig fram visst kan vi skjuta men han kan fortsätta agera, säger en polis i förhör.

Polisen skjuter mannen i låret.

– Det får önskad effekt då den misstänkte faller bakåt och vi kan sparka undan kniven, säkra honom och lägga en skottsäker sköld över honom. Andra poliser kommer och säkrar dörren till lägenheten. Den misstänkte är arg, skriker att vi skulle skjutit honom ordentligt genom att skjuta honom i huvudet, berättar polisen i förhör.

Det var första gången den polisen behövt skjuta någon under sina 17 år som polis. Han har varit förbannad över situationen och efter händelsen begärt tjänstledigt för att göra något civilt.

– Att bli ditlurad för att för att ta en annan människas liv är inte okej, konstaterar han senare i rätten.

Självförvållad störning

En rättspsykiatrisk utredning har visat att 40-åringen vid händelsen var under påverkan av en allvarlig psykisk störning, men att han inte längre var det vid undersökningstillfället. Då den psykiska störningen anses vara självförvållad genom intag av alkohol och amfetaminliknande läkemedel kan han ändå få fängelsepåföljd.

För två fall av grovt hot mot tjänsteman samt falskt larm döms han nu till 18 månaders fängelse.

Läs även: Gick runt i parken med kniv i handen – ville bli dödad av polis

Läs även: ”Artemis” planerade att mörda Kapten Klänning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag