Vilt firande i palestinska städer efter massaker vid synagoga

Bild: Faksimil Twitter
  • Lördag 28 jan 2023 2023-01-28
E-post

Sju personer dog och tre personer skadades i en terrorattack vid en synagoga i Jerusalem på fredagskvällen. Massakern ledde till glädje och vilt jubel i flera palestinska städer där människor firade med fyrverkerier och bål på gatorna, rapporterar Times of Israel.

På Twitter sprids flera videor som uppges visa firandet på gator och torg i palestinska städer. Detta efter terrordådet i Jerusalem som utfördes på Förintelsens minnesdag.

En video delas av Israels FN-ambassadör Gilad Erdan som kallar firandet för ”vidrigt”.

”Det här är resultatet av decennier av palestinsk uppvigling och hat som världen ignorerar”, skriver Erdan.

Enligt Times of Israel rapporterar palestinsk media att firanden ska ha skett i flera städer på Västbanken. Däribland Ramallah, Jenin, Nablus och delar av östra Jerusalem.

På Gazaremsan samlades flera palestinier i spontana demonstrationer för att fira terrorattacken och godis delades ut till förbipasserande.

Läs även: Våg av antisemitiskt hat: ”Våldta deras döttrar”

I Gaza City kunde jublande pistolskott höras samtidigt som bilar tutade och utspel om att ”Gud är stor” hördes från moskéers högtalare.

Hamas talesperson Hazem Qassem har därtill gått ut och lovordat massakern och kallat det för ett ”lämpligt svar” på israeliska ”brott”.

Terroristen skjuten

Det var strax efter klockan åtta på fredagskvällen som gärningsmannen – en 21-årig man vid namn Kheiry Alkam från östra Jerusalem – öppnade eld och började beskjuta besökare som höll på att lämna Ateret Avraham-synagogan i Jerusalem efter fredagsbönen, rapporterar Jerusalem Post.

Terroristen gjorde sedan entré i synagogan där han uppges ha jagat människor som försökte fly därifrån.

Sju personer dog i terrorattacken och bland de avlidna uppges fem vara män i åldrarna 20, 25, 30, 50 och 60 samt två vara kvinnor i åldrarna 60 och 70. Ytterligare tre skadades i attacken, däribland en 15-årig pojke.

Alkam försökte efter massakern fly från brottsplatsen i en bil samtidigt som han sköt mot polisen. Polisen sköt emellertid tillbaka och 21-åringen dog i skottlossningen. Den döde terroristen uppges inte kunna kopplas till någon tidigare terroraktivitet.

Enligt Times of Israel var attacken det dödligaste palestinska terrordådet sedan 2008, då en man från östra Jerusalem sköt ihjäl 8 israeliska studenter i huvudstaden.

Ingen terrororganisation har tagit på sig ansvar för dådet.

Ytterligare attack av 13-åring

Fredagens attack kom efter ökade spänningar och våldsamheter på Västbanken och Gazaremsan. På torsdagsmorgonen trissades stämningen ytterligare upp efter att den israeliska militären utfört en räd mot en terrorcell på Västbanken.

Nio palestinier dog i samband med räden varav åtminstone en civil – en äldre kvinna – avled.

På lördagsmorgonen ägde ytterligare en misstänkt terrorattack rum i den gamla staden i Jerusalem där en 13-årig pojke – även han från östra Jerusalem – öppnade eld. En 45-årig man och hans 22-årige son skadades i attacken och uppges båda vara i allvarligt men stabilt tillstånd, rapporterar Jerusalem Post. Därtill blev en israelisk soldat lindrigt skadad i skjutningen.

Ynglingen sköts sedan själv av två civila som bar vapen de hade licens för och uppges enligt de senaste rapporterna vårdas för sina skador.

Läs även: Terrordömd borgmästare erbjöd betalning mot att döda hundar

Läs även: Här skjuter terroristen ihjäl bilförare i Israel efter att ha mördat två ukrainare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag