Visning av ”Dagissnuten” ställs in – anklagas för att romantisera polisen

Demonstration vid Reed College i Portland i Juni. Bild: Pete Forsyth/CC BY 3.0
  • Söndag 9 aug 2020 2020-08-09
E-post 585

PORTLAND Filmen ”Dagissnuten” med Arnold Schwartzenegger från 1990 skulle ha visats på en drive in-biograf i Portland, Oregon. Men nu har föreställningen ställts in efter klagomål på att filmen sympatiserar med polisen, rapporterar Willamette Week.

Klagomålen kommer framförallt från författaren och Portlandbon Louis Leveen, som i inlägg på Twitter bland annat skrev att ”kriminalisering av barn ökar dramatiskt när poliser arbetar på skolor”.

Läs även: Mordvåg i upploppsdrabbade Portland

I ett mejl till Williamette Week skriver Leveen att ”Det stämmer att Dagissnuten bara är en film. Men det är En Nations Födelse och Borta Med Vinden också*, men vi inser att sådana filmer inte är bra familjeunderhållning. De är reliker från när popkultur gödde rasistiska antaganden”.

Arrangören har nu ställt in visningen av ”Dagissnuten”, och en talesperson säger till Williamette Week att klagomål inte bara har kommit från Leveen, utan även från ”ett dussin andra”, bland annat svarta medborgare som ”bett oss överväga att öppna med en annan film”.

Istället för ”Dagissnuten” kommer man visa en extraföreställning av ”Good Trouble”, en dokumentär om den svarta medborgarrättskämpen och politikern John Lewis.

Läs även: Svart polis i Portland avslöjar rasistiska påhopp från vita BLM-anhängare: ”Stor näsa”

Louis Leveen är emellertid inte nöjd med hur arrangören hanterat kritiken, då hon inte tycker de bett om ursäkt ordentligt.

”När en vit-dominerad institution inte ärligt kan medge att de haft fel och varit okänsliga, tyder det inte på att de kommer undvika liknande fel och okänsligheter i framtiden” skriver Leveen till Williamette Week.

* ”En Nations Födelse” och ”Borta Med Vinden” är två klassiska filmer som anklagats för rasism.

Läs även: BBC tog bort ”Pang i Bygget”-avsnitt från streamingtjänst

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag