”Vitmakt negerslakt” – Facebookgruppen som följer gemenskapsreglerna

Den här gruppen följer tydligen Facebooks gemenskapsregler. Bild: Faksimil Facebook
  • Lördag 21 jun 2014 2014-06-21
E-post 0

FACEBOOK En grupp på Facebook med namnet ”Vitmakt neger slakt” anses följa gemenskapsreglerna. Samtidigt censureras inlägg från en antirasistisk sida, men hänvisning till samma regler. Nu rasar människor i sociala medier mot Facebook.

Det stormar i sociala medier med anledning av Facebooks gemenskapsregler. Flera personer är djupt kritiska till hur Facebook bedömer innehåll som publiceras i det sociala mediet.

Antirasistisk sajt censureras – bryter mot gemenskapsregler

Nyheter Idag berättade igår om att Facebook censurerar inlägg från bloggen ”interasistmen” med hänvisning till att de bryter mot Facebooks gemenskapsregler. Detta i sig väckte frågor i sociala medier om vad Facebook egentligen bedömer är okej och inte.

– IRM är ju för bövelen en antirasistisk sida, en som jobbar för alla människors lika värde, och då borde en rimligtvis få exkludera dem som tycker tvärt om, skriver bloggen interasistmen i samband med Facebooks beslut.

Nynazism följer däremot gemenskapsreglerna

En grupp som Facebook däremot bedömer följa gemenskapsreglerna heter ”Vitmakt neger slakt”. Gruppen har funnits aktiv sedan Oktober 2013 och publicerat länkar till det nynazistiska bandet ”Pluton Svea”. Trots flera anmälningar om olämpligt innehåll bedömer Facebook att gruppen inte behöver tas bort eller censureras.

– Accepterar du inte att Sverige är svenskarnas land, stick härifrån!, är det första budskapet Nyheter Idag möter när vi granskar innehållet i facebookgruppen.

Gruppen har fått många anmälningar

Både på twitter och på Facebook är det flera personer som försöker anmäla den nynazistiska gruppen. Det är inte första gången som användare kämpar med att få bort olämpligt innehåll, men det är inte helt enkelt enligt en av anmälarna.

– Jag tror att det behövs en massa anmälningar för att få bort den. Vi fick bort sidan ”vi som inte vill festa med invandrare” och där fick vi samma svar i början som här, skriver en av personerna som anmält gruppen ”Vitmakt neger slakt”.

Facebook får kritik på twitter

En av de som öppet kritiserar Facebook och deras praxis gentemot gemenskapsreglerna är prästen Kent Wisti. På twitter är han djupt kritisk.

Här är en annan reaktion mot hur Facebook bedömer innehåll och förhåller sig till sina regler.

Även Ali Esbati, känd från vänsterpartiet, är djupt kritisk till vad Facebook tillåter och inte tillåter. I en tweet infogar han en skärmdump där han försökt anmäla gruppen ”Vitmakt neger slakt” utan framgång.

– Vi har granskat sidan som du anmält på grund av hatiskt innehåll eller hatiska symboler och bedömt att den inte bryter mot våra gemenskapsregler, skriver Facebook i ett svar till Ali Esbati.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag