Wahlbeck fortsätter dra kritiserade skämt: ”Rasism är ett av de mest missbrukade orden”

Bild: Faksimil Wahlbeck.se
  • Lördag 16 dec 2023 2023-12-16
E-post 0

Komikern Peter Wahlbeck fortsätter uppträda med det material som fick arrangören att avbryta en julshow i Eksjö efter anklagelser om bland annat rasism och sexism.

– Rasism är ett av de mest missbrukade orden i svenska språket, säger komikern till Göteborgs-Posten.

På fredagen uppträde komikern Peter Wahlbeck på en julshow i Eksjö i Småland. Men uppträdandet avbröts i förtid, och till lördagens show ersattes Wahlbeck med komikern Jimmy Svärdhagen.

Detta efter att Wahlbeck ska ha dragit rasistiska och sexistiska skämt samt hånat folk för deras utseenden, enligt besökare som Smålands-tidningen har pratat med.

– Vi agerade som man ska som arrangör och det finns nog många som inte hade gjort det utan bara kört på även dagen efter. Men vi är stenhårda och vi accepterar inga sådana här grejer och därför bytte vi ut honom, sade arrangören Magnus Sjögren till tidningen.

”Ibland är det frigida batikhäxor som märker ord i publiken och sedan blir det en storm i ett vattenglas. I dagens ängsliga PK-Sverige räcker det med att man har karisma och åsikter för att bli uthängd som allt från antisemit till sexist. Vi har gått från att vara en ankdamm till att bli ett wokedagis” skrev Peter Wahlbeck i en kommentar till Aftonbladet.

Trots kritiken och den avbrutna föreställningen tänker Wahlbeck fortsätta uppträda med samma material som han använde på julshowen i Eksjö när han turnerar vidare med föreställningen ”Nästan ett geni”.

– Det var en enda person som reagerade, eller överreagerade skulle jag säga, och hon drog igång den här stormen i ett vattenglas. Det finns inget som helst rasistiskt i min akt och har aldrig funnits, säger Peter Wahlbeck till Götebors-Posten, som intervjuar komikern inför hans show på Redbergsteatern i Olskroken .

– Rasism är ett av de mest missbrukade orden i svenska språket. Jag tycker att jorden är till för alla, det har jag alltid tyckt, men som komiker måste man kunna få härma invandrare så länge det sker med humor och värme, menar Wahlbeck, som anser sig ha blivit utsatt av den ”godhetsknarkande PK-eliten”.

GP: Vad eller vilka är den ”godhetsknarkande PK-eliten”?

– Det är folk som tar sig rätten att sätta sig till doms över andra människor och bestämma vad som är okej att tycka, tänka och säga – och framför allt vad som inte är okej. Alla kan drabbas av deras vrede och nu senast var det jag som tydligen gick över gränsen.

Hanna Söderlund,  lektor i svenska vid Umeå universitet som forskar om ”humor, makt och kön”, menar emellertid att den avbrutna föreställningen i Eksjö tvärtom är ett exempel på att fler röster får höras.

– Det har alltid funnits personer som har tagit illa vid sig av vissa skämt, men förr i tiden hade till exempel kvinnor inga större möjligheter att säga ifrån mot nedlåtande, sexistiska skämt. De fanns inget bra sätt att protestera på. Nu gör det det. Nu har vi plattformar och sociala medier där man kan kritisera, diskutera och säga sin mening. Därmed kommer också fler röster att höras, säger hon till GP.

Läs även: Julshowen avbröts – Peter Wahlbeck fick sparken: ”Wokedagis”

Läs även: John Cleese: Woke ett hot mot humor

Läs även: Johnny Rotten sågar woke

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag