Weimers (SD) bjuder in censurerad konstnär att ställa ut i Europaparlamentet

Charlie Weimers (SD) Foto: Privat
  • Torsdag 7 sep 2023 2023-09-07
E-post

Kritiken mot Borås kulturförvaltning är hård efter att delar av en islamkritisk utställning i Borås kulturhus stoppas, med hänvisning till koranbränningarna och det säkerhetspolitiska läget. Nu bjuder Charlie Weimers (SD) in konstnären Sadaf Ahmadi att ställa ut den stoppade konsten i Europaparlamentet.

På onsdagen rapporterade Borås Tidning att delar av en islamkritisk utställning i Borås kulturhus stoppas, med hänvisning till det säkerhetspolitiska läget och koranbränningarna.

Enligt konstnären Sadaf Ahmadi, född i Iran, ska kulturförvaltningens chef Ida Burén även ha sagt att hennes verk riskerade att såra människor.

– Det låter exakt likadant som i Iran. När konst blev censurerad i Iran var det just så de sa, att det skulle vara sårande för troende människor, säger hon till BT.

Den stoppade delen av utställningen består av ett antal skulpturer i betong av kvinnoskepnader iklädda chador, en heltäckande slöja som bara visar delar av ansiktet.

– Steg för steg förlorade jag min kropp på grund av alla dessa regler. Det här är exakt vad den islamiska regimen vill se av en kvinna, en kvinnas ansikte, allt annat ska vara täckt, säger Ahmadi till BT.

Borås beslut att stoppa utställningen får hård kritik i debattartiklar och på sociala medier.

Europaparlaments-ledamoten Charlie Weimers (SD) bjuder in konstnären Sadaf Ahmadi att ställa ut sin konst i Europaparlamentet.

”Att kritisera kvinnofientlighet och gestalta islamistiskt förtryck får aldrig bli tabu i vårt land. Expressens kulturchef kallar det en skam och jag kan inte annat än hålla med” skriver Weimers bland annat.

Läs även: Kommun stoppar islamkritisk konst hänvisar till säkerhetsläget

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag