”Viker inte en millimeter” – SSU Skåne försvarar ”krossa sionismen”-sången

Foto: Privat samt Malmö stad / Peter Kroon
  • Lördag 4 maj 2019 2019-05-04
E-post 1332

Efter att Nyheter Idag uppmärksammat slagord om att ”krossa sionismen” i Socialdemokraternas första maj-tåg har SSU:s förbundsordförande Philip Botström markerat och bett om ursäkt. Men SSU Skånes ordförande Electra Ververidis vill inte utesluta att den kontroversiella sången används i framtiden. – Det finns alltid några som missförstår det man säger, förklarar hon för SVT Nyheter.

SSU Skåne markerar i en intervju emot förbundsordföranden Philip Botström som bett om ursäkt för den kontroversiella sången om att ”krossa sionismen” som framfördes på första maj i Malmö. I en intervju med SVT Nyheter säger SSU Skånes ordförande Electra Ververidis att Botström ”blandar ihop äpplen och päron”.

– Ramsan har sjungits i åratal och handlar om kritik mot Israels ockupationspolitik och inget annat. Det är Botström också väldigt medveten om, säger Ververidis.

Att sluta sjunga ramsan ser inte Ververidis som en lösning. Istället menar hon att de ska förklara vad orden om att ”krossa sionismen” egentligen betyder och vad de menar med det. När SVT Nyheter påtalar att slagorden uppfattas som antisemitiska står Ververidis på sig.

– SSU har aldrig varit och är inte antisemitiskt. Men vi viker inte en millimeter när det kommer till att kritisera förtrycket av en folkgrupp. Och om den här ramsan är problematisk då måste vi också börja diskutera andra sånger som arbetarrörelsen sjunger, säger hon.

Botström bad om ursäkt och lovade stopp för kontroversiella sången

Efter att Nyheter Idag uppmärksammat den kontroversiella ramsan har SSU:s förbundsordförande bett om ursäkt samt förklarat att de tar avstånd från all form av antisemitism. Vidare var Botström tydlig med att ramsan inte ska förekomma något mer i SSU-sammanhang.

”Som SSU:are har man ett ansvar att visa respekt och förståelse för det judiska folket och inte använda sig av språkbruk som kan misstolkas. Därför ska våra medlemmar i framtiden inte uttrycka eller sjunga den här typen av slagord”, skrev Botström.

SSU och Socialdemokraterna har mött hård kritik för sången. Oppositionsrådet för Moderaterna i Malmö Torbjörn Tegnhammar säger till Nyheter Idag att han tänker ta upp frågan politiskt i staden och han uppmanar även Stefan Löfven att agera.

Kristdemokraternas policychef Johan Ingerö har i en intervju med Nyheter Idag förklarat varför slagorden är antisemitiska.

– Det innebär att man krossar den enda judiska statsbildningen i världen, det enda land där judar kan känna sig trygga, säger Ingerö.

Nyheter Idag vid upprepade tillfällen sökt Socialdemokraterna i Malmö för en kommentar, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag