Westerholms stenhårda linje för att rädda Socialdemokraterna: ”Ålderstesta alla asylsökare”

Johan Westerholm Foto: Mikael Willmarsgård
  • Torsdag 20 aug 2015 2015-08-20
E-post 691

STOCKHOLM Nu kommenterar den socialdemokratiska debattören Johan Westerholm opinionssiffrorna från Nyheter Idag/Sentio i en intervju. Han menar att Löfven måste slå in på en ny politisk linje för att vända den nedåtgående trenden. – Väljarna köper inte munläder hur som helst. Man vill se konkret politik, säger Westerholm till Nyheter Idag.

Torsdagens stora snackis i sociala medier är de tre opinionsmätningarna som publicerades under dagen. Såväl i Metro/Yougov som Nyheter Idag/Sentio samt i Aftonbladet/Sverige Tycker går Sverigedemokraterna starkt framåt. I en mätning går Sverigedemokraterna till och med om Socialdemokraterna och är för första gången Sveriges största parti i en mätning.

Men det är inte bara Sverigedemokraterna som slår nya rekord, det gör även Socialdemokraterna. I augustimätningen från Nyheter Idag/Sentio når Socialdemokraterna en ny bottennivå av väljarstödet.

Nyheter Idag har talat med den socialdemokratiske debattören Johan Westerholm som nu kommenterar siffrorna från Sentio. Han är i grunden inte förvånad över siffrorna och han berättar vad han tror är stenhårda men nödvändiga förändringar som Socialdemokraterna nu måste göra, om de ska bryta trenden med sjunkande stöd i opinionen.

– Jag hade förväntat mig de här siffrorna i september eller oktober. Det är en trend som ser ut att accelerera. Jag är inte förvånad, det enda som möjligen förvånar är att det är en trend som kommer nu och inte i oktober.

Vad tror du att accelerationen beror på?

– Dels är det en allmän oro i samhället som blir uppenbar. Vi har mordet på Lisa Holm, vi har situationen i Malmö och Göteborg. Vi har situationen i miljonprogrammen med upprepade bilbränder. Vi har sjukhus som stänger hela avdelningar och så vidare. Socialdemokraterna har inte svar på de frågor folk ställer idag.

– De har dessutom varit otillgängliga för kommentarer, Stefan Löfven har helt gått under jorden sedan Almedalen.

Men om vi tittar på Löfvens sommartal, där han hade en delvis ny retorik. Där adresserade han en hel del av de här frågorna?

– Ja, det stämmer. Men det ligger utanför den här mätperioden.

Men tror du att det kan bli en förändring, att Löfvens nya retorik ger effekt för Socialdemokraterna?

– Ja det kan det om det här följs upp med en regeringsombildning och en konkret politik. Men följer han inte upp det med konkreta åtgärder så kommer han inte att bryta trenden.

Det blir som ett slag i luften menar du?

– Ja. Väljarna är observanta på det idag. Man köper inte munläder hur som helst. Man vill se konkret politik.

Vad för konkreta saker ska Socialdemokraterna göra för att vända den här nedåtgående trenden?

– Jag skrev ett alternativt sommartal som jag publicerade dagen innan och där tog jag upp konkreta förslag. Det som konkret skulle kunna vända trenden är förstärkta sjukvårdsresurser, både vad gäller akut- och primärvård. Sedan se till att fler poliser arbetar i yttre tjänst. Av 18000 poliser är det ungefär 5000 som arbetar i yttre tjänst, övriga arbetar med utredningar av olika slag.

– En snabb förstärkning av närpolisorganisationen och annat sådant som står medborgare nära. Medborgarna förväntar sig förändring till det bättre i sin vardagsmiljö. Till det hör trygghet och tillgång till primär- och tandvård.

Bör Socialdemokraterna ändra något i invandringsfrågan?

– Det håller på att justeras. Det är något som Thomas Bodström var inne på med ett förslag om en licens för att tigga. Ett sådant förslag kommer också bidra till att bryta trenden. Men det krävs mer ändå, det här räcker inte. Vi har hela den ordinarie migrationssituationen också.

– En socialdemokratisk åtgärd skulle kunna vara att gå mot att försörjningskraven vid anhöriginvandring blir absoluta, idag undantas 95 procent. Enda undantaget ska vara de som har skyddsbehov, enligt gällande regelverk.

Men har inte väldigt många av de som kommer ett skyddsbehov enligt regelverket?

– Det finns skyddsbehov och skyddsbehov. Det är ju en sanning med modifikation. När det gäller anhöriginvandring finns det också humanitära skäl. Att du ska ha rätt att växa upp med dina föräldrar exempelvis. Anhöriginvandringen är dubbelt så stor som de som söker för skyddsbehov.

Vidare menar Westerholm att samtliga asylsökare bör genomgå obligatoriska ålderstester. Att kräva obligatoriska ålderstester, speciellt när det kommer till ensamkommande flyktingbarn, har länge varit en kontroversiell fråga. Flera debattörer menar att det inte går att åldersbestämma människor, men Westerholm är av en annan uppfattning.

– Det är klart jag reagerar när jag ser en bild från Röda Korset där det var ett ensamkommande flyktingbarn. Det är klart jag reagerar när jag ser en kille som uppger att han är 15 eller 16 år och har helskägg. Det är klart att jag reagerar på det. Då menar jag såhär, att de ensamkommande barnen är en så utsatt grupp, vi kan titta på den stackars marockanska pojken som blev nerbrottad i Malmö. Han behöver enorma vårdinsatser. Han har varit på flykt genom Europa i två eller tre år, har man lyckats utreda.

Om det är så att det finns unga vuxna som utger sig för att vara ensamkommande barn, menar Westerholm att det måste bli ett stopp på det. Framför allt då de människorna tar resurser för andra, riktiga ensamkommande flyktingbarn, som är en mycket utsatt grupp.

– Då tycker jag att man ska undanröja alla misstankar att det kommer in sådana som inte är ensamkommande flyktingbarn utan istället ensamkommande unga vuxna. De tar resurser, de tränger undan resurser för en mycket utsatt grupp. Det är moraliskt och etiskt förkastligt att ens riskera att det slinker igenom endast en enda som inte är berättigad till de här stöden.

Men förslagen slutar långt ifrån där. Även medicinska bedömningar behöver ske mer omfattande, menar Westerholm. Som ett exempel förklarar han att den tragiska händelsen på ett Ikeavaruhus skulle kunna undvikas om det i förväg var känt om exempelvis gärningsmannen har så pass svåra trauman att dessa kan ligga till grund för vansinnesdåd. Han menar att alla asylsökande bör underkastas en obligatorisk hälso- och ålderskontroll för att man ska kunna möta varje individ med lämpliga medicinska åtgärder.

Som en sista fråga, tror du det finns något glastak respektive en botten för Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna?

– Jag tror inte man ska uttrycka sig i form av glastak, det är sådant som man får äta upp sen. Jag har aldrig uttalat mig om glastak. Men, vad jag vill säga är att varje politiskt parti har en livscykel som börjar och slutar med samma väljarstöd. Noll.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag