Wollter rasar mot ”Tjej-Hitler”– anmäler SvD till JK

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Hakelius/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 8 dec 2023 2023-12-08
E-post 0

Konstnären Stina Wollter anmäler Svenska Dagbladet till Justitiekanslern efter att tidningen publicerat en krönika av Susanna Popova, där Wollter och Greta Thunberg kallas för ”Tjej-Hitler” på grund av uppmärksammade inlägg i sociala medier om Israel.

Konstnären Stina Wollter, som varit programledare på P4 Stockholm i Sveriges radio, sommarpratat i P1 och deltagit i tv-showerna På Spåret på SVT och Let’s Dance på TV 4, har varit i blåsväder efter ett antal inlägg på plattformen Instagram där hon hävdat att Israel stjäl organ och hud från dödade palestinier, att landet ljugit om våldtäkter och halshuggna spädbarn och att det var Israels försvarsmakt dödade ungdomar på den musikfestival som angreps av Hamas den 7 oktober.

Nu anmäler Wollter tidningen Svenska Dagbladet till Justitiekanslern, som är åklagare i tryckfrihetsmål. Detta då hon anser sig förtalad i en krönika av Susanna Popova, där Stina Wollter och klimataktivisten Greta Thunberg i ingressen pekades ut som ”tjej-Hitler”, vilka skulle vara likgiltiga inför Hamas våld mot israeler.

Efter publiceringen har Wollters och Thunbergs namn tagits bort från ingressen, men omnämns fortfarande i artikeln.

”Krönikan, som torde innehålla bland de grövsta personangrepp som förekommit i ett grundlagsskyddat medium på senare tid, har fått stor spridning och blivit mycket omtalad” står det i det juridiska ombudets anmälan till Justitiekanslern enligt Dagens ETC, som var först med att rapportera om anmälan.

”De grova beskyllningarna mot Stina Wollter som framförs i krönikan utgör i första hand förtal och i andra hand förolämpning. Brottet bör bedömas som grovt med hänsyn till uppgifternas stora spridning och innehåll” står vidare att läsa.

En anmälan ska även ha lämnats in till Medieombudsmannen.

Läs även: Stenevi stöttade konstnärens antisemitiska utfall

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag