Ylva Johansson (S): EU:s gräns ska vara stängd – men rätten till asyl får inte upphävas

Bild: Faksimil SVT
  • Tisdag 10 mar 2020 2020-03-10
E-post 544

Grekland har en skyldighet att ta emot asylansökningar från migranter som tar sig över gränsen. Samtidigt har Grekland både rätt att hindra migranter från att ta sig över gränsen, och att åtala de migranter som ändå lyckas. De motstridiga beskeden gav EU-kommissionären Ylva Johansson (S) i SVT:s Agenda.

EU-kommissionären Ylva Johansson gav motstridiga besked när hon intervjuades av SVT:s Agenda angående den pågående migrantkrisen vid Greklands gräns mot Turkiet.

Läs även: Berggren: SVT Agenda missar att Europas gränsskydd alltid måste komma först

– EU:s gränser är inte öppna och ska inte heller vara det, säger Johansson, samtidigt som hon inte anser att Grekland får upphäva asylrätten tillfälligt, vilket man har gjort just för att kunna hålla gränsen.

När Johansson får frågan om hur migranterna ska kunna lämna in en asylansökan när de hindras från att ta sig in i Grekland svarar hon:

– Nej, det är inte så att man har rätt att komma in i EU var som helst eller hur som helst, och påpekar också att Turkiet inte kan bestämma vilka som ska få komma in i EU.

Läs även: EU tackar Grekland: ”Europas sköld”

De migranter som lyckas ta sig över gränsen ska emellertid ha rätt att söka asyl.

– Ja, kommer man in i landet har man rätt att söka asyl. Det är en grundläggande rättighet, säger Johansson.

Samtidigt menar Johansson att Grekland har rätt att åtala migranter som tar sig över gränsen illegalt.

– Ja, om man tar sig över en gräns där man inte får göra det, och det är väldigt tydligt att man inte får göra det, då kan det ju vara så att man bryter mot en lag och då kan man ställas inför rätta.

Läs även: Turkiet skickar tusen poliser till gränsen – ska stoppa migranter från att ta sig tillbaka

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag