Ylva Johansson (S) kräver att Polen och baltstaterna låter migranter söka asyl

Bild: European Parliament/CC BY 2.0/Faksimil Twitter
  • Tisdag 18 jan 2022 2022-01-18
E-post 693

EU-kommissionären Ylva Johansson (S) krävde under ett sammanträde i EU-parlamentet på torsdagen att Polen och baltstaterna ger migranter möjlighet att söka asyl istället för att omgående skicka ut dem som fallet var under höstens migrantkris vid gränsen till Belarus.

Under hösten har migranter från främst Mellanöstern använts som vapen av Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko mot grannländerna Polen, Litauen och Lettland i syfte att straffa EU för sanktionerna mot Belarus.

Läs även: Polen bygger mur mot Belarus – ska stoppa illegala migranter

De flesta migranterna omhändertogs och utvisades omgående i vad som betecknas som ”pushbacks”, och 4 000 irakier har flugits hem till Irak i ogjort ärende.

Nu kräver EU-kommissionären Ylva Johansson (S) att Polen, Litauen och Lettland i fortsättningen ger migranter en möjlighet att söka asyl, rapporterar Bulletin. Kravet kom under ett sammanträde i EU-parlamentet på torsdagen.

– De måste ha en lagstiftning där pushbacks inte är tillåtna eller lagliga. Det måste vara ett förhållande där folk har rätt att söka asyl, sade Johansson

– En rätt till juridiskt stöd, juridisk rådgivning. En rätt för minderåriga att ha vårdnadshavare. Rätt till sjukvård och grundläggande behov, fortsatte hon.

Läs även: Ylva Johanssons mål: 40 000 afghaner till EU

Läs även: Polen: 10 000 migranter på väg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag