Ylva Johanssons mål: 40 000 afghaner till EU

Ylva Johansson Foto: EC Audovisual Service
  • Måndag 27 dec 2021 2021-12-27
E-post

SVERIGE Den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson tycker att EU-länderna ska ta emot 40 000 afghanska flyktingar nästa år. Detta utöver de 22 000 afghaner som redan har fått skydd, rapporterar Sveriges Radio.

– EU:s medlemsländer har verkligen ställt upp snabbt och visat solidaritet med människor i Afghanistan som är i akut behov av skydd, säger Ylva Johansson som är EU:s migrationskommissionär.

– Hittills har alla medlemsländer tagit emot afghaner i behov av skydd. 22 000 afghaner hittills, och jag har nu önskemål om att ta emot ytterligare ungefär 40 000 afghaner.

Sveriges Radio rapporterar att antalet afghaner som söker asyl i EU har ökat sedan talibanernas maktövertagande. De utgör den största gruppen asylsökande efter syrierna, vilket delvis beror på att många afghaner som tidigare fått avslag men inte utvisats nu söker asyl på nytt.

I Sverige har afghaner utgjort den största gruppen asylsökande under de senaste tre veckorna, enligt Migrationsverkets statistik.

– Det är väldigt viktigt att EU:s medlemsländer kan ge en skyddad väg till säkerhet inom EU, och inte tvinga ut människor på livsfarliga smugglingsvägar, säger Ylva Johansson.

Läs även: V tappar stort i Sentio – men rödgröna når majoritet när S ökar

Läs även: 700 000 samordningsnummer dras in

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag