700 000 samordningsnummer dras in

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Fredag 24 dec 2021 2021-12-24
E-post

Vid årsskiftet kommer 700 000 så kallade samordningsnummer, som tilldelas invandrare som inte är folkbokförda i Sverige, tas bort. Anledningen är att samordningsnummer använts till fusk och kriminalitet. 

Samordningsnummer är identitetsnummer som tilldelas invandrare som inte är folkbokförda i Sverige, och används vid kontakt med myndigheter och registrering av skatt.

Läs även: Tidigare FK-direktörer larmar: Folkbokföring och kontroll av invandrare har ”närmast kollapsat”

Samordningsnumren har emellertid använts för både fusk och kriminalitet, som svartarbete, bidragsfusk och bluffbolag, bland annat i en härva kring byggandet av Karolinska institutet.

Nu har en lagändring genomförts som regeringen hoppas sätter stopp för fusket.  Vid årsskiftet kommer 700 000 av sammanlagt 900 000 samordningsnummer dras in, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det handlar om nummer som är äldre än fem år eller har tilldelats en person med falsk identitet, och finansminister Mikael Damberg menar att åtgärden blir ”en viktig åtgärd för att komma tillrätta med det skuggsamhälle och den svarta arbetsmarknad som har utnyttjat de här samordningsnumren”.

– Den här åtgärden ligger i linje med Magdalena Anderssons ambition att vända på varenda sten för att komma åt de kriminella gängen. Sedan har vi ytterligare utredningar på gång för att ta det här ännu ett steg vidare, säger Mikael Damberg.

Läs även: Sveriges invånarantal okänt – många saknas i folkbokföringen

Läs även: Tiotusentals kan befinna sig i landet illegalt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag