Youtube tog ner film om Socialdemokraternas förflutna – innehöll nakenhet

Den omtalade filmen om Socialdemokraternas historia avpublicerades. Foto: Faksimil Youtube
  • Fredag 3 aug 2018 2018-08-03
E-post 602

SVERIGE En ny dokumentär om Socialdemokraternas nazistiska historia blev snabbt populär, men togs sedan ner av Youtube. Anledningen kan ha varit att filmen innehåller historiska bilder på nakna barn.

På onsdagen publicerade den SD-drivna sajten Samtiden en dokumentär om Socialdemokraternas historiska kopplingar till nazismen. På kvällen dagen efter tog Youtube ner filmen – som då hade fått nästan 200 000 visningar – på grund av att den bröt mot ”riktlinjer för communityn”.

I sociala medier har folk spekulerat kring om den S-ledda regeringen har lagt sig i och förmått Youtube att censurera den kritiska filmen. SVT har kontaktat Google, som äger Youtube, om vad det var för konkreta regler som filmen bröt mot. Så här svarar företagets kommunikationsansvarige i Sverige, Farshad Shadloo:

”YouTubes riktlinjer förbjuder klipp som innehåller nakenhet och våld. Men vi gör undantag för material som har nyhetsvärde eller innehåller historiskt material. När ett klipp tas bort från vår plattform ger vi våra användare möjlighet att överklaga beslutet. Om klippet tagits bort på felaktiga grunder agerar vi snabbt för att återställa det.”

Dokumentären innehåller historiska bilder på nakna barn, och det kan alltså vara skälet till att filmen togs ner. På fredagen gick den dock att se igen på Youtube. Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein har sagt till Nyheter Idag att man inte har fått någon rimlig motivering till varför den tidigare ansågs bryta mot riktlinjerna.

PLUS: Twitter ska rensa näthat efter Amnestykampanj – sågas av Alexander Bard

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag