Youtubers plockar ned uppmärksammad corona-film: ”Vi blir hotade för att vi är invandrare”

Bild: Faksimil Youtube
  • Onsdag 1 apr 2020 2020-04-01
E-post 1585

ESKILSTUNA En youtubefilm med så kallade pranks som gick ut på att hosta på folk och skrämma dem med coronaviruset i Eskilstuna har plockats ned av upphovsmännen, som säger till Eskilstunakuriren att de hotats och utsatts för rasism. 

Den 25 mars publicerade Youtube-kontot ”Alpha & Ali” ett filmklipp där människor utsattes för corona-prank, någonting Samhällsnytt var först med att uppmärksamma.

Även Eskilstunakuriren uppmärksammade filmen, där två män går fram till personer och hostar på dem, frågar efter sjukhus och säger att de har coronaviruset.

Läs även: Många döda av corona i Stockholms förorter efter sena åtgärder

Polisen fördömde männens beteende.

– Om man håller på med den här dumheten för att vara rolig på någon annans bekostnad så vill vi be de här personerna att sluta omedelbart. Vi får prioritera hårt i och med att coronaviruset innebär andra insatser och då vill inte behöva lägga tid på sådana här händelser i dessa tider, sade Åsa Willsund, polisens presstalesperson i region öst, till Eskilstunakuriren.

Nu har männen bakom Youtube-kontot tagit ned den uppmärksammade filmen, enligt Eskilstunakuriren som intervjuat en av upphovsmännen. Mannen säger att det hela var tänkt som ett skämt, eller ett ”prank” som det heter bland youtubers.

– När vi gjorde detta prank tänkte vi inte att människor skulle ta det på fel sätt. Vi ville göra en rolig video som alla som har en Youtube-kanal gör. Nyheterna handlar om stora och små problem för att ha något att skriva om, vi tänkte att vi ville göra något roligt som alla vill ha, men vi visste inte att det skulle tas på fel sätt, säger mannen till Eskilstunakruriren.

Även om det inte framgår av den publicerade filmen hävdar mannen att alla som utsattes för coronapranket fick veta att det hela var ett skämt.

– Vi har sagt till alla att det var ett prank i slutet, men några visade vi inte för att mobilen som vi spelade in ljudet med tog slut på batteri och då kunde vi inte lägga ut de klippen.

Läs även: Magneter fastnade i näsan på astrofysiker efter corona-experiment

Enligt mannen har de utsatts för rasism på internet efter att filmen publicerats.

– Vi blir hotade för att vi är invandrare och folk har börjat att sprida massor med hat och har sagt att de vill kasta ut invandrare från landet, säger mannen, som försäkrar Eskilstunakuriren om att de inte har coronaviruset.

– Tror du att vi skulle vara utomhus och filma om vi hade corona? Nej, vi har absolut inte coronaviruset. Då hade vi legat på sjukhus och inte varit ute på stan och filmat, säger mannen.

Mannen säger att de mest är äldre som har tagit illa vid sig av klippet, medan yngre tittare ”tagit videon på ett bra sätt och förstått att vi inte vill skrämma folk och sprida corona.”

AP har tidigare rapporterat om att ungdomar i Bayern i södra Tyskland arrangerat ”coronafester” och skrämt äldre människor genom att hosta i deras riktning och påstå att de har coronaviruset, något som fått Bayerns regeringschef Markus Söder att reagera.

– Det är fortfarande coronafester, det är unga människor som hostar på äldre och ropar ”corona” för skojs skull och, framförallt, det är otroligt många människor som samlas, sade Söder enligt AP.

Läs även: Kommun larmar: Ungdomar hostar medvetet i närheten av äldre

På måndagen uppmärksammade Eslövs kommun att ”några av våra äldre har råkat ut för att ungdomar medvetet hostar, nyser och spottar i närheten av dem på stan och i butiker” i ett inlägg på Facebook.

– Det här är respektlöst, väldigt respektlöst. Vi har en pågående pandemi och vi gör allt för att inte sprida smittan, vi jobbar på alla håll och kanter, sjukvården, regionen, staten, regeringen och alla. Det är respektlösheten vi vill åt, säger Ingrid Westerlund på Eslövs kommun till Aftonbladet.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag