Yüksel uppmanar Turkiet att pressa Sverige till förbud mot koranbränningar

Bild: Pressbild partiet Nyans/Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 4 jul 2023 2023-07-04
E-post

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel uppmanar sitt tidigare hemland Turkiet, som blockerar Sveriges ansökan till Nato, att öka pressen på Sverige och förmå landet att förbjuda koranbränningar i en intervju med regimtrogna turkiska tidningen Sabah.

– Helt klart så behövs lagstiftning. Sådana aktioner kan inte ses som ett uttryck för yttrandefriheten. Den svenska regeringen är fast besluten att komma med i Nato och behöver Turkiets stöd. Genom att trycka på kan Ankara hjälpa till att förhindra hatbrott som att bränna koranen, säger Yüksel till tidningen.

Yüksel säger till Dagens Nyheter att Turkiet bör ta chansen att tvinga fram ett förbud mot koranbränningar i Sverige medan man har trumf på hand i form av ett Nato-godkännande.

– När vi går med i Nato är det för sent. Då kommer politikerna att sluta fördöma koranbränningarna. Därför måste vi få igenom förbudet nu, säger han till tidningen.

Yüksel säger till DN att det inte skulle innebära att Sverige böjer sig för en antidemokratisk regim.

– Jag tycker inte att Erdogan är en antidemokrat, och Sverige måste lära sig att böja sig. Världen kretsar inte kring Sverige och vill man få något så måste man ge något tillbaka.

Enligt Yüksel har han erbjudit den svenska regeringen sin hjälp med att förhandla med Turkiet om Nato-ansökan.

– Jag har erbjudit regeringen min hjälp. Om de vill ha min hjälp att förhandla med Turkiet får de gärna anlita mig. Hittills har regeringen visat att de saknar förmåga att hantera Ankara, säger Yüksel till DN.

Läs även: Yüksel hyllar Busch efter utspel om koranbränning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag