Yüksel hyllar Busch efter utspel om koranbränning

Bild: Pressbild partiet Nyans/Nyheter Idag
  • Lördag 1 jul 2023 2023-07-01
E-post

Nyans partiledare Mikail Yüksel hyllar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) efter att hon fördömt koranbränningar. Enligt Yüksel vänder Busch ”180 grader” med sitt utspel, där hon också öppnar för att ”tydliggöra” lagen.

På onsdagen brände Salwan Momika, islamkritisk migrant från Irak, koranen under en demonstration utanför moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Koranbränningen rönte stor uppmärksamhet över världen, och fördömdes av bland andra Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

– Vi kommer i slutändan att lära de arroganta västerlänningarna att det inte är yttrandefrihet att förolämpa muslimer, säger Erdogan i ett tv-sänt framträdande enligt TT.

Läs även: Nu får islamkritikern Salwan Momika tillstånd för koranbränning

Läs även: Torterades i Irak – fick inte bränna koranen i Sverige

Även Rysslands president Vladimir Putin fördömde koranbränningen, dock utan att nämna Sverige, vid ett besök vid en moské där han sade att islam respekteras i Ryssland.

– Vi vet att de gör annorlunda i andra länder, de respekterar inte människors religiösa känslor och de säger dessutom att det inte är ett brott, sade Putin enligt Tass, och tillade att det är ett brott att bränna koranen i Ryssland.

I Sverige säger Richard Jomshof (SD) att det hör ingår i svensk yttrandefrihet att bränna skrifter man inte gillar.

– Det är inte konstigare än att bränna Socialdemokraternas, eller Sverigedemokraternas partiprogram. Religion har inget frikort, sade Jomshof under ett seminarium arrangerat av tidningen Dagen i Almedalen.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller emellertid inte med Jomshof, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

– Det är förkastligt att försöka skända andra människors tro på det här sättet. Jag tycker inte om om människor skulle bränna min bibel, jag tar illa vid mig vid det, jag har den djupaste respekt och förståelse för att muslimer tar illa vid sig om man bränner koranen, säger Busch.

Busch tillägger emellertid att man inte har planer på att göra undantag i den svenska yttrandefriheten för att tillfredsställa Erdogan, som vägrar släppa in Sverige i Nato med hänvisning till bland annat att koranbränningar tillåts i Sverige.

– Vi pausar ingen grundläggande yttrande-, tryck-, pressfrihet i Sverige. Om det ska göras vissa justeringar i tillämpning av lag, då har vi ordnade processer för att göra det. Sverige håller kurs, vi fortsätter verkar för ett Nato-medlemskap, säger Busch.

Samtidigt säger Busch till TV 4 att man kan behöva ”tydliggöra” lagen angående koranbränningar.

– Finns det fortsatt frågetecken, att det blir ett återkommande problem, att det finns en osäkerhet i tillämpningen av lagstiftningen, då är vi beredda att möta upp det. Någon sådan efterfrågan på tydliggörande har inte kommit ännu. Vi har inga förslag på lagändringar i dagsläget. Skulle det efterfrågas behov av tydliggörande, då är vi självklart beredda att möta upp det, säger hon.

Busch utspel hyllas av Nyans partiledare Mikail Yüksel, som skriver i ett inlägg på Twitter att ”Ebba Busch vänder 180 grader och säger att det är förkastligt att försöka skända andra människors tro genom att bränna koraner. Hon öppnar upp för att tydliggöra lagen. Vi har ännu inte hört något från de ”muslimvänliga” partierna S, MP, V och C.”

Yüksel säger även till den turkiska tidningen Yeni Safak att muslimer i Sverige ”sätter sitt hopp till Turkiet”.

– Medan den svenska regeringen arbetade med at förbjuda slöja i skolan, har brännandet av koranen under Eid al-Adha sårat muslimer djupt. Det finns allvarlig press på muslimer i Sverige. Muslimer här sätter sitt hopp till Turkiet, säger Yüksel till tidningen.

Läs även: Här stormas svenska ambassaden

Läs även: Yüksel jublar efter Kristerssons ursäkt: ”Resultat av Nyans hårda arbete”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag