Yüksels lögn om terrorkoppling till Dadgostar: ”Jag skämtar”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Pressbild Partiet Nyans
  • Måndag 14 nov 2022 2022-11-14
E-post

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel påstår att den kvinna som gripits av polis i Turkiet som misstänkt för söndagens terrordåd i Istanbul har uppgett sig vara ”nära vän till V-politiker, bland annat till Jonas Sjöstedt och Nooshi Dadgostar”. Till Expressen säger Yüksel att det hela är ett skämt som bygger Vänsterpartiets stöd till PKK och andra kurdiska grupper.

På söndagen inträffade en explosion på shoppinggatan Istiklal i Istanbul, Turkiet som dödade sex personer och skadade 81. På måndagen uppgav turkisk polis att en misstänkt terrorist har gripits. Den gripna kvinnan uppges var syrier med misstänkta kopplingar till kurdiska organisationer, rapporterar AP News. De kurdiska organisationerna PKK och PYD har förnekat inblandning i dådet.

Läs även: Öppna konflikter inom Nyans – avgångskrav på Yüksel

I ett inlägg på Twitter påstår partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel att den gripna kvinnan uppgett att ”hon är nära vän till V-politiker, bland annat till Jonas Sjöstedt och Nooshi Dadgostar”.

I en följande tweet ger Yüksel ”ytterligare källa till citaten” genom att länka till wikipedia-sidan för sarkasm.

Yüksel skriver till Expressen att det hela är menat som ett skämt. ”Jag skämtar för att V har uttryckt öppet stöd för PKK/PYD. Flera V-politiker har poserat med PKK-flaggan i bilder” skriver Yüksel till tidningen.

Nooshi Dadgostars pressekreterare Maria Carlsson skriver till Expressen att man ”avstår att kommentera partiets Nyans desinformationsförsök”.

Läs även: Yüksel rasar efter indragna hijab-reklamen: ”Bojkotta Mathem!”

Läs även: Yüksel efter Sneckers LVU-attack: ”Nyans hårda arbete fortsätter att ge resultat”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag