Carl Bildt likgiltig till högerextremism
UKRAINA Under onsdagskvällen gästades Aftonbladets direktsända ”Partiprogrammet” av utrikesminister Carl Bildt. Nyheter Idag var på plats och ställde Carl Bildt mot väggen angående hans roll i Ukraina.
Nyligen kunde flera medier rapportera om en video där Svobodamedlemmen Igor Miroshnynchenko och partiideologen Andrey Ilyenko tillsammans med andra extremnationalister tvingade chefen över statstelevisionen i Ukraina, Aleksandr Panteleymonov, att skriva under en avgångsansökan.
I den publicerade videon ser vi hur Panteleymonov blir örfilad, tvingad att sätta sig ner och under hot skriva under ett papper. Minst två av personerna som hotar Panteleymonov ingår i det nya EU-stödda regeringspartiet Svoboda.
Tidigare har Nyheter Idag berättat om partiet Svoboda som tillsammans med Högersektorn störtat den förre presidenten Viktor Yanukovych. Vi har även gjort ett längre reportage om ultranationalister från Sverige som åker ner för att stötta Svoboda och Högersektorn i den Ukrainska regeringskuppen, samt att vi har rapporterat om att stiftelsen Expo i princip bedömer Svoboda som nazister.
Varken Stefan Löfven eller Carl Bildt vill ta tydligt avstånd
Vi har även frågat Stefan Löfven om han syn på Svoboda, men han valde att vara pragmatisk. Idag ställde vi utrikesminister Carl Bildt mot väggen angående Svoboda och vad som hände med chefen över statstelevisionen i Ukraina. Först förklarade Carl Bildt för Nyheter Idag att han inte riktigt ”kände till detaljerna i den händelsen”, men när vi fortsatte pressa Bildt hade han uppenbarligen mer kunskap i ämnet än vad han först gav sken av.
– Det finns ju många galningar som springer omkring där, det var väl en sådan, säger Carl Bildt till Nyheter Idag.
De sitter i regeringsställning med ministerposter?
– Han satt ju inte i regeringsställning på något sätt.
Men det var ju Svobodas killar som satte av chefen för statstelevisionen?
– De avsatte honom inte, han är fortfarande kvar, replikerar Carl Bildt till Nyheter Idag.
Men de gav honom örfilar och tvingade honom skriva under ett papper?
– Jo men precis.
Det finns en video på det…
– Jadå. Och han är nu åtalad av en allmän åklagare så det tar ju rättsväsendet hand om såvitt jag förstår.
Men statsåklagaren är ju också en Svobodakille?
[Nuvarande statsåklagare / riksåklagare heter Oleh Maknitskyj och tillhör partiet Svoboda]
– Det vet jag inte. Men statsåklagaren har i varje fall tagit tag i det, det är det jag vet. Statsåklagaren har tagit tag i det och han är föremål för åtal.
Men är inte detta problematiskt?
– Självfallet är det problematiskt, det är därför rättsväsendet tar tag i det hela såvitt jag förstår.
Men EU ser inga problem med att det i princip är nazister som sitter i regeringen i Ukraina?
– Du får beteckna dom på ditt sätt, det skulle inte jag göra.
Expo betecknar dom så?
– Ja, det är fullt möjligt.
I styrelsen för Expo sitter din förre kollega Cecilia Stegö Chilò, de betecknar ju dem som nazister?
– Det är fullt möjligt. Men statsåklagaren har tagit tag i det där nu som bekant. Det är bra det.
Det finns mycket information att hitta på internet om partiet Svoboda, inte minst på sajten Expo där Carl Bildts förre detta regeringskollega Cecilia Stegö Chilò sitter i styrelsen. En enkel sökning på google ger vid handen ett antal källor där till exempel rent antisemitiska citat av Svobodamedlemmar går att läsa, varför vi utgår ifrån att Bildt bör vara högst medveten om vilket parti Svoboda är.
Läs mer om partiet som Carl Bildt inte vill beteckna som nazister
Flera medier har rapporterat om partiet Svoboda och dess ideologiska grund. Deras förra symbol var en spegelvänd ”varghake” – samma symbol som bland annat tyska SS-styrkorna använde under 30-talet. De har även tidigare förklarat sin ideologi som ”social-nationalism”, det vill säga spegelvänt från ”nationalsocialism”.
På tidningen Expos webbsajt står att läsa om en chefsideolog i Svoboda som kallar förintelsen ”en guldålder”. Även organisationen WJC (world jewish congress) betecknar Svoboda som ett nazistparti, tillsammans med partier som grekiska Gyllene Gryning och ungerska Jobbik.
Det gör däremot inte Carl Bildt, trots kritik och frågor från flera medier – inte minst Sveriges Radio. Nedan kan du höra vår intervju med utrikesminister Carl Bildt.