16-årig afghan mördade på gym – hade fått utvisningsbeslut månader innan

Foto: Patrik Svedberg
  • Fredag 16 feb 2018 2018-02-16
E-post 714

HELSINGBORG På fredagen dömdes en 16-årig afghansk medborgare för mordet på en 17-åring på ett gym i Ängelholm. Han ska avtjäna 1 år och 10 månader i sluten ungdomsvård och därefter utvisas.

16-åringen dömdes för mord i Helsingborgs tingsrätt på fredagen. Händelsen där han tog livet av en 17-åring skedde på Friskis & Svettis den 9 september förra året, som Nyheter Idag då skrev om.

16-åringen och 17-åringen hamnade i ett tjafs om vems tur det var att använda ett visst träningsredskap. Bråket fortsatte i omklädningsrummet där det fick en blodig upplösning.

Afghanen högg tre gånger med kniven. Sedan förblödde det 17-åriga offret och dödförklarades den 11 september. Afghanen flydde brottsplatsen genom att hoppa ut genom ett fönster.

Etnisk konflikt med dödlig utgång

Den dömde säger i förhör att han kom till Sverige som 14-åring och här sökte asyl. Hans version av händelsen involverar konflikter mellan olika folkgrupper från Afghanistan. Andra så kallade ensamkommande flyktingbarn har trakasserat honom för att han är pashtun.

Det var därför han bar på kniven – han var rädd att bli våldtagen och kanske mördad av den kille han själv sedan mördade, som tillhörde folkgruppen tadzjiker.

På gymmet mötte han 17-åringen och ett tjafs uppstod där 16-åringen återigen hånades för att han var pashtun. Bråket fortsatte i omklädningsrummet där slag och sparkar utbyttes vilket slutade med att 16-åringen, enligt sin egen version av saken, högg kniven i den andre i självförsvar.

Var inte nödvärn

16-åringen har alltså hävdat att han agerade i nödvärn, men tingsrätten godtog inte den förklaringen.

– Åklagaren har genom uppgifter från vittnen och övrig bevisning visat att det inte varit fråga om en nödvärnssituation, säger rådmannen Dina Gutrad i ett pressmeddelande.

Därför döms han för mord och efter att ha avtjänat sitt straff i sluten ungdomsvård ska han utvisas till Afghanistan utan möjlighet att komma tillbaka till Sverige. Det beror delvis på mordet och delvis på att han tidigare är dömd för misshandel.

Migrationsverket avslog afghanens asylansökan i maj 2017 – flera månader före mordet. Då skulle han egentligen ha utvisats men överklagade och fick stanna kvar. Den 17 januari i år avslogs även hans överklagande.

Han kan nu överklaga fredagens dom till hovrätten.

Läs även: Afghan tyckte inte att han fick nog med pengar – slog sönder HVB-hemmet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag