19-åringar häktas efter Farstamassakern

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 13 jun 2023 2023-06-13
E-post

Två 19-åriga män häktas efter Farstamassakern där en 15-årig pojke och en man i 45-årsåldern mördades samt ytterligare två skadades. Den ene är en polsk medborgare som tidigare är dömd för bland annat rån.

Det var vid 18-tiden på lördagen som en skjutning ägde rum i Farsta centrum i södra Stockholm. Totalt var det fyra personer som träffades av skotten varav två – en 15-årig pojke och en man i 45-årsåldern – avled.

15-åringen avled på plats medan den medelålders mannen, en utländsk medborgare, dog senare på sjukhus.

Läs även: Nytt dödsoffer efter Farstamassakern

Enligt polisen var det ett ”militärt automatvapen” som användes i massakern, skriver Expressen. Totalt fann polisen 21 tomhylsor vid platsen.

Senare på lördagskvällen kunde två 19-åriga män gripas av polisen efter en biljakt på E4. Efter tisdagens häktningsförhandlingar beviljar nu Södertörns tingsrätt åklagarens begäran om att häkta 19-åringarna på sannolika skäl misstänkta för mord, rapporterar TV4 Nyheterna. De båda männen nekar till brott.

– Vi känner oss tämligen säkra på att det är rätt personer, men vi stänger inga dörrar. Det kan vara andra personer bakom kulisserna som gett det här uppdraget, säger Max Åkerwall, biträdande polisområdeschef i region Stockholm Syd, enligt TV4.

Läs även: Kvinna i 60-årsåldern sköts i Farsta: ”Förlupen kula”

Enligt häktningsframställan misstänks 19-åringarna dessutom för försök till mord, grovt vapenbrott och grovt hot mot tjänsteman.

Dömd rånare

Den ene av de misstänkta gärningsmännen är en polsk medborgare som står skriven i en kommun tillhörande söderort i Stockholms län.

Mannen är sedan tidigare dömd för bland annat rån, övergrepp i rättssak och försök till rån för gärningar som ägde rum i augusti 2020.

Tillsammans med en jämnårig kumpan rånade då den nu misstänkte mördaren en kille genom att tvinga honom föra över pengar via swish samt ta ut pengar från en bankomat till rånarduon. Dessutom tvingade de en annan kille att lämna över sin halskedja i silver.

Rånarduon hotade därtill sina offer att de skulle leta upp dem ifall de anmälde till polisen. De försökte även råna en tredje kille samma dag men blev då avbrutna av en förbipasserande på väg till bankomaten.

Påföljden från tingsrätten för den nu misstänkte mördaren och hans kumpan blev 150 timmars ungdomstjänst plus skadestånd till brottsoffren. Den polske medborgaren har tidigare i år åtalats för ringa narkotikabrott där han godkänt ett strafföreläggande.

Den andre 19-åringen som nu misstänks för morden i Farsta står skriven i en annan kommun i Stockholm söderort. Han har sedan tidigare fått ett strafföreläggande för ringa narkotikabrott. 19-åringen är svensk medborgare med föräldrar från Iran respektive Syrien.

Texten har uppdaterats.

Läs även: Efter Farstamassakern – nu vill vänstern avpolitisera våldet

Läs även: Jens Liljestrand erkänner: ”Jag har haft fel om allt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag