Tiotusentals kan befinna sig i landet illegalt

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Lördag 24 okt 2020 2020-10-24
E-post 1052

Tiotusentals personer kan befinna sig i landet illegalt. Trots detta har antalet inre utlänningskontroller minskat, samtidigt som illegala migranter kan använda samordningsnummer för att skaffa falska identiteter och arbete, rapporterar TT.

Minst 14 000 personer befinner sig i landet illegalt efter att ha avvikit. Men enligt Patrik Engström, chef vid gränspolisen vid Nationella operativa avdelningen (Noa), kan det verkliga antalet vara ännu fler.

Läs även: Fem illegala invandrare utvisades efter polisens tillslag på Tyresö

Efter fyra år avskrivs nämligen ärendet, oavsett om personen utvisats eller inte.

– Om personen är kvar kan den antingen söka asyl på nytt, eller så låter den bli det och gör det först om den blir anträffad, säger Patrik Engström till TT och fortsätter:

– Men slutsatsen är att det sannolikt finns betydligt fler människor än de 12 000 som mer eller mindre ständigt är efterlysta som vistas olovligen i landet, säger Patrik Engström.

Engström påpekar också att personer som befinner sig illegalt i landet löper en högre risk att utsättas för brott, men också för att själva dras in i kriminell verksamhet.

– I den här gruppen är det en väldigt stor risk att man utsätts för brott, men också att man drivs in i att begå brott. Många upplever att de har väldigt lite att förlora, säger Patrik Engström till TT.

Läs även: Illegal invandrare med utvisningsbeslut jobbade på Arlanda – hade tillgång till säkerhetsklassat område

Samtidigt har antalet inre utlänningskontroller blivit färre de senare åren, på grund av att gränspolisen behövt omprioritera sina resurser.

Ett annat problem är enligt Engström missbruket av samordningsnummer, som gör att illegala migranter kan ordna falska identiteter.

– Med hjälp av det kan man ibland ordna arbete, och även olika id-handlingar som gör gällande att man har rätt att vistas i landet. Vi har inte möjlighet att och får inte kontrollera fingeravtryck i samband med en inre utlänningskontroll, säger Patrik Engström.

Läs även: SD: Sju år sedan skandallagen som ger illegala invandrare särskilda privilegier

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag