75-åring misshandlad av bärplockare

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 6 sep 2020 2020-09-06
E-post 3213

HUDIKSVALL Kjell Rudolphi, 75, försökte få bärplockare att inte parkera på hans privata egendom. Då blev han och hans sambo Margareta Carlstrand misshandlade, rapporterar Hela Hälsingland. Ingen person har gripits för misshandeln.

Kjell och Margareta bor i ett av 240 fritidshus i Rogsta Bergön utanför Hudiksvall. Området är omgivet av skog med lingonris, vilket gör platsen populär bland bärplockare.

Men de boende har problem med bärplockare som inte respekterar allemansrätten genom att skräpa ned, agera hotfullt och parkera på privat mark.

Läs även: Barngäng kastade sten på pensionärer – ska be om ursäkt

På tisdagen hade åtta bilar parkerat vid Kjell och Margaretas egendom. I anslutning till bilarna befann sig ett 30-tal bärplockare. Kjell kontaktade polisens ledningscentral och började fotografera bilarna.

– Då knuffade de och ryckte i mig, för att jag inte skulle fotografera, säger Kjell till Hela Hälsingland.

Även Margareta blev attackerad, då en bärplockare slog henne på axeln med en trädgren. Hon ska också ha angripits med en karatespark, men flyttade på sig och blev inte träffad.

När Kjell försökte gå emellan blev han nedslagen till marken och misshandlad.

– Jag upplevde att fyra personer slog ner mig på marken, och gav mig minst två knytnävsslag och minst fyra sparkar i sidorna och på bröstet. Jag tappade glasögonen och skadade ena ögat lite grann.

En bärplockare ska också ha tagit Margaretas bilnycklar och kört ned hennes bil i ett dike, då den stod i vägen för bärplockarnas bilar.

Läs även: Ungdomar överföll pensionär – tog pengarna till hans hyra

Kjell ska ha fått en hjärnskakning och säger till Hela Hälsingland att han är ”otroligt störd” av händelsen.

– Att det här kan förekomma. Att man använder allemansrätten till sådana här intrång. Nu kräver jag rättegång, säger Kjell.

Polisen ska ha kontrollerat ett antal fordon och personer, men inte gripit någon misstänkt för misshandeln.

Johannes Persson, kommunpolis i Hudiksvall, säger till Hela Hälsingland att det är vanligt att bärplockare kommer in på människors tomter, och att detta skapar oro.

– Till dem som plockar bär kommunicerar vi om den oron och talar om för dem att de inte ska gå in på någons tomt, säger Johannes Persson till Hela Hälsningland.

Läs även: 1 av 7 pensionärer utsatta för brott

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag