A$AP Rocky: ”Jag har ingenting emot svenskar”

Bild: Chad Cooper / CC BY 2.0
  • Måndag 12 aug 2019 2019-08-12
E-post 276

ANAHEIM Rapparen A$AP Rocky, som orsakade diplomatisk kris mellan Sverige och USA när han häktades efter ett bråk i Stockholm, uppträdde för första gången sedan han släpptes från häktet på en festival i Kalifornien. Han kommenterade sin tid i Sverige från scenen, och sade bland annat att han inte har något emot det svenska folket.

Den 2 augusti släpptes den tidigare häktade rapparen A$AP Rocky på fri fot när rättegången mot honom avslutades i Stockholms tingsrätt. Strax därefter lämnade A$AP Rocky Sverige i ett privatplan.

Läs även: A$AP Rocky häktad efter slagsmål i Stockholm

När rapparen – som fått stöd av bland annat Leif GW Persson och Donald Trump – hade sin första spelning efter rättegången, på Real Street Festival i Anaheim, Kaliforien, kommenterade han bråket, häktningen och rättegången.

– Jag vill vara säga, det jag upplevde var galet. Jag är så glad att vara här att ni inte ens kommer förstå. Det var en skrämmande, förödmjukande upplevelse. Gud är god, sade A$AP Rocky från scenen enligt I Heart Radio.

Läs även: Målsägande på plats när rättegången mot ASAP Rocky drar igång – kräver 139 700 kronor i skadestånd

Han tackade också för allt stöd han fått under häktningstiden och rättegången.

– Folk som jag inte ens känner stödde mig. Hip hop har aldrig känts så bra, sade A$AP Rocky, som också underströk att han han inte hade någonting emot det svenska folket.

– Jag har ingenting emot svenskar, sade A$AP Rocky, som sade att han på natten i sin cell hade hört människor utanför ropa ut sitt stöd till honom.

– Jag vill bara säga en gång till att jag är så jävla glad. Lyssna, jag vet att ni alla bad för mig, jag vill att ni fortsätter be för mig, sade A$AP Rocky.

Häktningen av A$AP Rocky har lett till ett diplomatiskt bråk med USA:s president Donald Trump som krävt att Sverige ska ”Free A$AP”, och uttryckte sin besvikelse över Stefan Löfven när detta inte skedde.

Läs även: Kritiken mot GW Persson i A$AP Rocky-fallet: ”Sannolikt att publiceringen kommer fällas”

Fallet ledde också till en intensiv debatt i Sverige om den svenska rätten till nördvärn. Bland annat har Leif GW Persson, professor i kriminologi, vid flera tillfällen varit kritisk till hur de svenska rättssystemet utrett de målsägandes egna handlingar under bråket.

”När det kommer till deras ansvar för det som har hänt har åklagaren förbigått båda med tystnad trots vad som ser ut att vara upprepade provokationer, ofredanden, hot samt två fall av misshandel mot Rocky och hans kamrater” skriver Persson till exempel i ett tillägg till en krönika i Expressen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag