Ådahl (C) till motattack: ”Alla hakar på SD-retoriken”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Söndag 22 maj 2022 2022-05-22
E-post 645

Kritiken har varit hård mot C-toppen Martin Ådahl efter debattprogrammet ”Sverige möts” som direktsändes från Filipstad på onsdag kväll. Nu går Ådahl till motattack och anklagar sina kritiker för att använda sig av ”SD-retorik” när de kritiserar islam.

Martin Ådahl, som är Centerpartiets ekonomisk-politkska talesperson och andre vice ordförande, hamnade i debatt med ex-muslimen Omar Makram under debattprogrammet ”Sverige möts” som direktsändes i SVT på onsdag kväll.

Läs även: C-toppens floskelattack mot islamkritikern: ”Generaliseringar”

Ådahl menade bland annat att man inte ska kritisera islam eftersom många muslimer har arbete i Sverige.

– Vi har hundratusentals svenska muslimer som är poliser, sjuksköterskor, läkare, som bygger upp vårt samhälle, och vi får gång på gång på gång i debatten generaliseringar, sade han bland annat.

Ådahl fick kritik av Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard, som under programmet sade att Centerpartiet står för en politik som sopar problemen under mattan.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skrev i ett inlägg på Twitter att ”man löser inte problem genom att förneka dem”, och Liberalernas integrations- och migrationspolitiska talesperson Robert Hannah skrev i en debattartikel i Expressen att Ådahl visade ”en oroande oförmåga att skilja på muslimhat och kritik mot islamism.”

Men nu slår Ådahl tillbaks mot sina kritiker, som han menar ”hakar på SD-retoriken”.

– Det blir helt absurt när alla hakar på SD-retoriken. Det jag säger är ju motsatsen, att vi måste bekämpa islamismen inte islam, säger Ådahl till Aftonbladet.

Enligt Ådahl har ingen partiledare kämpat lika hårt mot hedersförtryck som Annie Lööf, och detsamma gäller honom själv.

– I hela mitt liv, i många olika sammanhang, har jag varit en benhård motståndare till religiös fundamentalism och den typen av extremism som emanerar från till exempel Saudiarabien.

– Men jag har också i hela mitt liv varit medveten om hur den stora majoriteten av de som tror på islam i Sverige vill ha demokrati, jämställdhet och få bort den här typen av hedersförtryck som kommer med extremismen, fortsätter Ådahl, som menar att ”en förkrossande majoritet av Sveriges muslimer står upp för demokrati och jämställdhet, och går till jobbet varje morgon.”

– Att man inte kan säga en sådan sak längre i Sverige är helt otroligt, utan att en massa människor kastar sig över det.

– Det bara understryker att vi är i ett debattklimat där extrema islamister och extrema högerdebattörer tävlar om att bestämma över huvudet på den stora, breda sekulära majoriteten muslimer i Sverige om vad deras religion egentligen är.

Läs även: Staffan Danielsson lämnar Centerpartiet: Är inte förlåten för att jag hade rätt om migrationsfrågan

Läs även: Lööf: ”Ren och skär rasism” att bygga om otrygga områden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag