Adaktussons kritik mot Busch: ”Finns inget annat parti som haft en partiledare som är dömd för grovt förtal”

Ebba Busch och Lars Adaktusson på möte vid EPP:s kongress i Madrid 2015. Bild: EPP/
  • Torsdag 8 jul 2021 2021-07-08
E-post 455

Riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) riktar hård kritik mot sin partiledare Ebba Busch för hur hon har hanterat sin husaffär och domen om grovt förtal i en intervju med tidningen Dagen. Adaktusson menar att Busch agerande riskerar att skada partiet, och att KD-ledaren borde be om ursäkt.

– Jag känner en oro över den situation som uppstått. Det finns inget annat parti som haft en partiledare som är dömd för grovt förtal, vi har inte en aning om hur detta över tid kommer att påverka tilltron till Kristdemokraterna, säger Adaktusson till Dagen.

Läs även: Berättade att jurist var dömd för brott – nu inleds förundersökning mot Ebba Busch om grovt förtal

Adaktusson är bland annat kritisk till hur Busch kommunicerat kring sin rättsprocess om grovt förtal.

– Jag tycker att kommunikationen borde ha varit tydligare. Ebba började med att säga att hon är oskyldig till brottet, men ställd inför ett åtal så erkänner hon det ändå. Sedan säger hon att det är fel på lagstiftningen. Det blir svårt att få ihop.

Men Adaktusson är även kritisk till själva husaffären som ledde till förtalsmålet. Han menar att Busch låtit en personlig fråga gått före politiken.

– Att låta en process gå så långt, med de konsekvenser det fått, är inte rimligt. Det har tagit fokus från partiets arbete och viktiga politiska frågor. Även om det på ett personligt plan är en viktig fråga för Ebba finns det en gräns där partiets bästa måste vägra tyngre.

Tidningen Dagen har tidigare argumenterat på ledarplats för att Ebba Busch borde be om ursäkt, vilket Adaktusson håller med om.

– För KD som parti är brottsofferperspektivet centralt, säger Adaktusson till Dagen.

– Att kunna erkänna egna fel och tillkortakommanden är en viktig del av varje ansvarsfullt ledarskap. För mig signalerar det styrka, inte svaghet, att be om ursäkt.

Lyssna även på: ”Här under vilar en man som hade rätt” – Podden om Ebba Busch husaffär

Läs även: Mathiasson: Ebba Busch har fel – men det har också hennes kritiker

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag