Afghaner gömmer sig i väntan på att regeringens förslag verkställs

  • Fredag 1 Dec 2017 2017-12-01
E-post 1108

SVERIGE I vänta på att regeringens nya förslag om ensamkommande afghaner ska verkställas gömmer sig många afghaner. Flera organisationer varnar nu för att utformningen av det nya förslaget för att fler afghaner gömmer sig för myndigheterna.

Organisationer som jobbar nära ensamkommande afghaner varnar för att allt fler nu gömmer sig för myndigheterna i väntan på att få ansöka om en ny chans till uppehållstillstånd, det uppger SVT Nyheter.

Under måndagen den 27 november presenterade regeringen sitt förslag om att låta ensamkommande afghaner som kom till Sverige innan den 24 november 2015 på nytt få ansöka om uppehållstillstånd. De enda kraven är att afghanerna ska ha uppgett att de är minderåriga samt att de antingen studerar eller har studerat.

LÄS ÄVEN: Regeringens förslag – Afghaner som kom innan 24 november 2015 kan få stanna

Förslaget väntas verkställas under sommaren 2018. Tills dess fortsätter regeringen att utvisa ensamkommande afghaner enligt gällande regelverk. Vänsterpartiet protesterar att förslaget inte är tillräckligt och kräver att utvisningarna stoppas redan nu.

LÄS ÄVEN: Vänsterpartiet inte nöjda med afghanförslaget – Vill stoppa utvisningar omedelbart

Shaban Alizadeh på Sveriges Ensamkommandes Förening menar att på grund av utformningen av det nuvarande förslaget kommer allt flera ensamkommande afghaner att gömma sig för att vänta in verkställande av förslaget.

– Med tanke på att lagen omfattar personer med utvisningsbeslut, och att regeringen dessutom inte ställt in tvångsutvisningar, så kommer flera ensamkommande barn och unga som omfattas av det nya förslaget hålla sig gömda för att undvika utvisning tills lagen är på plats innan sommaren, menar Shaban Alizadeh, till SVT Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag