Afghansk dubbelmördare ljög att han var 14 – släpptes in i Storbritannien och mördade igen

Lawangeen Abdulrahimzai och hans offer Thomas Roberts. Bild: Dorset police/Privat
  • Tisdag 24 jan 2023 2023-01-24
E-post 134

Han påstod att han var 14 år gammal när han sökte asyl i Storbritannien. Efter att han gripits som misstänkt för mord har det emellertid visat sig att han är fem år äldre och tidigare dömts i sin frånvaro för ett dubbelmord i Serbien. Nu döms afghanen Lawangeen Abdulrahimzai, 21, som skyldig till mordet på soldataspiranten Thomas Roberts.

På måndagen dömde Salisbury Crown court afghanen Lawangeen Abdulrahimzai, 21, som skyldig till mordet på Thomas Roberts, 21, i Bournemouth den 12 mars förra året, rapporterar Daily Mail. Straff kommer meddelas på onsdag.

Strax innan mordet skallade Abdulrahimzai en besökare utanför en nattklubb. Sedan hamnade han i bråk med  James Medway, 25, om en el-scooter.

Läs även: 78 procent ljög om sin ålder: Expressen granskar de 9 000 afghanerna

Roberts försöker medla i bråket, men blir då knivhuggen två gånger av Abdulrahimzai, som flyr till fots. Roberts, som var marinkårsaspirant, avlider senare på sjukhus. Abdulrahimzai grips dagen efter av polis, tack vare att han tappat sin telefon på mordplatsen.

Under utredningen framkom emellertid att Thomas Roberts inte var Abdulrahimzais första mordoffer. I slutet av juli 2018 skjuter han ihjäl två afghaner i Dobrinci i Serbien. Dådet sker vid ett skjul nära en motorväg, och Abdulrahimzai flyr brottsplatsen i en taxi.

Han blir efterlyst av serbiska myndigheter, och döms senare i sin frånvaro till 20 års fängelse. Men då har han redan flytt vidare till Norge, där han nekas asyl i november 2019.

Den 26 december samma år kommer han till Dorset i Storbritannien. Han uppger för myndigheterna att han är 14 år gammal, fast han i själva verket är 19.

Abdulrahimzais uppgivna ålder accepteras emellertid av de brittiska myndigheterna, och han hamnar på fosterhem. I högstadieskolan där han går misshandlar han de betydligt yngre pojkarna och hotar till sig oanständiga bilder från unga flickor.

– Ungarna var livrädda för honom och visste att han var mycket äldre än han låtsades vara, säger en mamma till The Sun.

I december 2020 larmar hans vårdnadshavare Nicola Marchant-Jones myndigheterna om att Abdulrahimzai burit kniv. Myndigheterna har ett samtal med honom, men han blir inte gripen eller åtalad. Han lämnar senare Marchant-Jones vård efter ett gräl och hamnar på ett annat fosterhem.

Den 10 mars, två dagar innan mordet på Thomas Roberts, får polisen tips om att Abdulrahimzai är beväpnad med kniv. Ingen kniv hittas vid en visitering och han grips inte av polis.

Läs även: Åldersfuskande somalier hämndvåldtog flicka på HVB-hem: ”Du är den tjejen som inte gillar somalier”

Läs även: Kommun polisanmäler åldersfuskande invandrare – saboteras av Vänsterpartiet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag