Afghanske mördaren i Kil: ”Jag hade mördat Joakim Lamotte”

Foto: Polisen/Nyheter Idag
  • Söndag 13 okt 2019 2019-10-13
E-post 2562

KIL Den afghanske man som åtalas för mordet på en 69-årig kvinna som han hade en sexuell relation med har i polisförhör påstått att han mördat en av journalisterna Joakim Lamotte och Kent Ekeroth. ”För detta klandrar jag alla dessa aktivister som utnyttjar och hjärntvättar dessa asylsökande. Eftersom de själva hatar mig, så ser de även till att svartmåla mig inför deras skyddslingar”, skriver Joakim Lamotte i ett Facebookinlägg.

Den afghanske mannen, som är folkbokförd som 20 år men ser äldre ut, mördade enligt åtalet den 26 juni en 69-årig kvinna som han haft en sexuell relation med. Han mördade kvinnan genom strypning. I polisförhör har mannen erkänt, det var också han som ringde till polisen och anmälde det inträffade.

Polisens förundersökning visar att älskarinnan var en pensionerad lärare i Kil och hade engagerat sig särskilt i de afghanska hazarer som kom från 2015 och framåt. Kvinnan var också aktiv inom Miljöpartiet. I polisens förundersökning framkommer att kvinnan var engagerad i ett nätverk för att få så kallade ensamkommande att stanna.

När nätverket Vi Står Inte Ut kommenterade mordet i ett pressmeddelande den 29 juni, tre dagar efter mordet, krävde man amnesti för alla ensamkommande.

I ett förhör försöker den misstänkte afghanen att spela galen.

– Jag vill åka till Afganistan, släpp mig. Jag har inte gjort nånting, snälla släpp mig jag vill åka till Afganistan. (gråter) Jag har blivit totalt tokig, jag har blivit galen. Det räcker, det räcker, snälla. Det räcker nu, snälla det räcker, säger han.

Läs även: Årets sommarplåga här: ”Vi är afghaner, vi är soldater”

Han upprepar att han inte kommer ihåg någonting.

– Jag är osäker om allting. Jag är osäker om allt om mig själv, allting. Jag vet inte om jag är kvinna eller man.

Senare i förhöret:

– Jaha. Ja jag hade dödat eller kastat en journalist eh jag vet inte om det heter Joakim Lamotte eller det heter va heter det Kent Ekeroth jag vet inte exakt men en av dom har jag kastat framför tåget, säger mannen.

Ett vittne, en annan afghansk man, berättar att den misstänkte mördaren är uppvuxen i Irans huvudstad Teheran och att hans familj kommer från Afghanistan men fortfarande bor i Teheran.

Ett annat vittne, en långvarig vän till kvinnan, beskriver i ett polisförhör hur kvinnans relation rent allmänt var till de afghanska männen.

”Vittnet uppfattade det som att (den mördade kvinnan) gick ”all in” och gav killarna väldigt mycket av sin tid. Hon engagerade sig så mycket att vittnet vid några tillfällen sa till henne att hon tyckte att det gick till överdrift och att de inte skulle ”curla” killarna så mycket. Vittnet tyckte att de behövde stå mer på egna ben och inte få så mycket hjälp. Vittnet vet att killarna kallade den mördade kvinnan för ”mormor” eftersom hon var så engagerad och hjälpte dem så mycket.”

Joakim Lamotte har kommenterat att hans eget namn dyker upp i förundersökningen. Han skriver om skälen till att det är hans namn (tillsammans med journalisten Kent Ekeroth) som den misstänkte afghanen nämner.

”Uppenbarligen har personerna i detta nätverk målat upp mig som ondskan på jorden för dessa personer, som de kallar för ”våra killar”. Sannolikt är det därför som mannen påstår i förhör att han har mördat mig genom att kasta mig framför ett tåg”, skriver Lamotte.

Lamotte konstaterar att det kan finnas många andra ensamkommande eller andra slags asylmigranter som fått höra samma saker av andra ”stödpersoner” och aktivister.

”För detta klandrar jag alla dessa aktivister som utnyttjar och hjärntvättar dessa asylsökande. Eftersom de själva hatar mig, så ser de även till att svartmåla mig inför deras skyddslingar. Förstår de vad detta kan få för konsekvenser? Vill de på allvar att någon av dessa killar ska ge sig på mig och min familj”, frågar Lamotte.

Han menar att måttet är rågat.

”Det får vara ett slut på det här nu. Någon måste sätta ner foten och få stopp på aktivisterna som manipulerar asylsökande för sin egen vinnings skull, inte sällan med målet att skaffa sig en ung älskare.”

Lamotte undrar varför inte journalister gör sitt jobb.

”Varför är det ingen journalist som granskar dessa människor? När jag har gjort den typen av reportage har jag blivit uthängd som rasist och parasit, trots att jag haft rätt i allt jag skrivit. Nu sitter det en person och pratar om att mörda mig”, skriver han.

Tidigare har Lamotte hånats bland annat av asylaktivisten och komikern Henrik Schyffert. Sveriges Radio-mannen Christopher Garplind har kallat Lamotte ”pussy”.

Nu menar att Joakim Lamotte att det blivit allvar.

”Det får vara slut med allt det här brunsmetandet innan något går illa på riktigt. Det har aldrig varit roligt, men nu är det på allvar”, skriver han.

Läs hela Lamottes inlägg här:

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag