Annie Lööf rasar mot oppositionen: ”Nu krokar SD och V arm”

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 17 jun 2021 2021-06-17
E-post 1927

Det är fullt kaos i svensk politik efter att Sverigedemokraterna lämnat in en yrkan om misstroende mot statsminister Stefan Löfven. V, KD och M har alla sagt att de kommer rösta mot regeringen i omröstningen på måndag. Annie Lööf anklagar V för att kroka arm med SD för att skapa kaos, medan Stefan Löfven säger på en presskonferens att det inte finns något förslag om marknadshyror, vilket är vad som fått V att vända sig mot regeringen.

Efter att Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på torsdagen förklarade att V är redo att fälla regeringen lämnade Sverigedemokraterna in en yrkan om misstroende mot statsminister Stefan Löfven.

– Jag räknar med att en majoritet i kammaren röstar för att fälla regeringen om röstningen blir av nästa vecka, säger Henrik Vinge (SD) till Aftonbladet.

Läs även: Starkt stöd hos V-gräsrötter för att fälla regeringen

Kristdemokraterna och Moderaterna har sagt att de kommer rösta för att fälla Löfven i omröstningen, som kommer ske på måndag klockan 10.

Nu rasar Centerpartiets partiledare Annie Lööf, som förhandlat fram förslaget om marknadshyror i Januariöverenskommelsen, mot Vänsterpartiet, som hon anklagar för att ”kroka arm” med SD i syfte att ”ställa till kaos och oreda i svensk politik”.

Lööf menar att det behövs ”mer av samarbete i den politiska mitten för att med kraft lösa klimatkrisen, skapa möjligheter att leva i hela landet och fler jobb ska kunna växa fram i småföretagen”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som Lööf många gånger pekat ut som sin främsta politiska motståndare, säger å sin sida att man ”inte någonsin haft förtroende för Stefan Löfven”, och tänker ta varje tillfälle att fälla hans regering.

Åkesson skriver också att den korta tid som kommer gå mellan ett extraval och det ordinarie valet i september 2022 inte är något skäl att låta Löfvens regering sitta kvar, då det skulle innebära att ”denna regerings vanstyre förkortas med ett år”.

Samtidigt säger dramats huvudperson Stefan Löfven på en presskonferens att det inte finns något förslag om marknadshyror, vilket är vad som fått V att vända sig mot regeringen.

– Vi har inte lagt något förslag. Vänsterpartiet har bytt fot. De tycker att det är rätt att göra detta med de högerkonservativa partierna som vill ha marknadshyror. Det är ett märkligt vägval, säger Stefan Löfven enligt Aftonbladet.

På en annan fråga svarar Löfven att ”Vi ska använda tiden under remisstiden för att prata om hur ett förslag ska utformas”.

Vänsterpartiet får emellertid stöd i sakfrågan från ett i sammanhanget ovanligt håll: Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali. ”Man skickar ej färdigförhandlad lagstiftning på remiss om man inte planerar att genomföra det. Om V skulle vänta med misstroendet till proposition i riksdagen kommer den ju att gå igenom – oaktat misstroendehot. Om man vill stoppa förslaget agerar V parlamentariskt korrekt” skriver Bali.

Läs även: Regeringskrisen akut – majoritet lovar att fälla i omröstning på måndag

Läs även: ”Vänsterpartiet saknar nu förtroende för Sveriges statsminister” – nu vill V fälla regeringen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag