Regeringskrisen akut – majoritet lovar att fälla i omröstning på måndag

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 17 jun 2021 2021-06-17
E-post 1127

Nu har en majoritet i riksdagen – V, SD, KD och M – förklarat att de kommer fälla Löfvens regering. SD har lämnat in en yrkan om misstroende, och omröstningen kommer ske redan på måndag klockan 10. Nyheter Idags politiska kommentator Arvid Hallén säger att Löfven tagit sig ur en liknande knipa förut, men att han den här gången har hamnat under betydligt större tidspress.

Sverigedemokraterna har lämnat in en yrkan om misstroende mot statsminister Stefan Löfven, rapporterar Aftonbladet.

– Jag räknar med att en majoritet i kammaren röstar för att fälla regeringen om röstningen blir av nästa vecka, säger Henrik Vinge (SD) till Aftonbladet.

Därefter meddelande Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch på en pressträff att man kommer rösta för att fälla regeringen.

– Vi var emot regeringen Löfven när den tillträdde. Vi har emot den då, och vi är emot den nu. Vi kommer rösta för att fälla regeringen, säger Ebba Busch.

Läs även: ”Vänsterpartiet saknar nu förtroende för Sveriges statsminister” – nu vill V fälla regeringen

Läs även: Starkt stöd hos V-gräsrötter för att fälla regeringen

Strax efter KD:s pressträff kom beskedet från Ulf Kristersson att även M kommer rösta för att fälla regeringen, vilket innebär att en majoritet av riksdagens partier ställer sig bakom misstroendet. Riksdagens talman har meddelat att voteringen kommer ske på måndag klockan 10:00.

Nyheter Idags politiska kommentator Arvid Hallén säger att Stefan Löfven trots allt inte är helt uträknad ännu.

– Det är möjligt att statsministern med något rävtricks kan komma ur det här läget. Om vi tittar på hur han löste en motsvarande kris med LAS, så gick han direkt till arbetsmarknadens parter och gjorde en deal med dem, säger Hallén.

– I princip så gav man dem en massa av skattebetalarnas pengar. Då var de nöjda och då kunde arbetsgivarsidan i sin tur sätta tryck på Centerpartiet för att de skulle vika ned sig.

– Det är inte helt otänkbart att man kan hitta på något liknande i det här fallet, om man till exempel pratar med fastighetsägarna, ge dem något köttstycke så att de i sin tur kan gå till centerpartiet och säga att det här tycker vi är viktigare än avskaffad hyresreglering i nyproduktion.

– Då kanske C kan nöja sig med detta, och då kan Vänsterpartiet i sin tur dra tillbaks sitt hot om att rösta för misstroende mot regeringen, och då kan regeringen sitta kvar.

Samtidigt inskärper Hallén att Löfven den här gången är utsatt för en betydligt större tidspress än när det begav sig med LAS.

– Det är misstroendevotering redan nu på måndag, så den här gången är det väldigt ont om tid för sossarna att hinna sy ihop någon smart lösning, säger Hallén.

Läs även: Analys: Vänsterpartiets ultimatum en guldchans för SD

Läs även: Kyeyune avfärdar nya V-ledarens hot: ”Handväskehund”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag