Aftonbladet-krönikör backar Lena Andersson i barnsvältsdebatten

Bild: VirtualSteve/CC BY-SA 2.5/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 29 maj 2023 2023-05-29
E-post

Vänstern har rasat mot en uppmärksammad krönika i Svenska Dagbladet där Lena Andersson avfärdar Socialdemokraternas påståenden att barn får gå hungriga i Ulf Kristerssons Sverige. Men nu får Andersson stöd av Aftonbladet-krönikören Peter Kadhammar, som menar att S-narrativet om hungriga barn är en ”modern myt”.

Vänstern har gått i taket över en krönika av författaren Lena Andersson i Svenska Dagbladet, där hon ifrågasätter Socialdemokraternas narrativ om att barn i Sverige måste gå hungriga efter maktskiftet i höstas.

Läs även: Vänstern går i taket när Lena Andersson ifrågasätter barnsvält i Sverige

Krönikörer från S-kopplade Arbetet, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet ifrågasatte Lena Anderssons text, och oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) frågade sig varför Andersson inte skrev en liknande krönika om Ebba Busch (KD) falukorv i valrörelsen.

– Inga kritiska artiklar om Ebba Busch, eller när det var mycket om bensinpriser, inga artiklar om att det går att åka kollektivt eller cykla i stället, säger Andersson till Aftonbladet.

Men nu får Andersson stöd av Aftonbladets krönikör Peter Kadhammar. Kadhammar inleder sin krönika med frågan ”var är de hungrande barnen?”, som han sedan låter rektor Hans Ovsjö på Knutbyskolan i Rinkeby besvara.

– Jag vet inte. Jag har frågat mina medarbetare och de är som levande frågetecken. Barnen på vår skola är inte hungriga när de kommer och de är inte hungriga när de går, säger Ovsjö till Kadhammar över en lunch enligt krönikan.

– Jag har följt debatten om att barnen äter så mycket mer i skolmatsalarna nu. Vi kan inte se att de äter mer än vanligt här. De äter mycket. Som alltid. Och de äter upp. Vi har minst svinn i Järvaområdet, säger Ovsjö, som kallar debatten om hungrande barn för ”modern mytbildning.”

”Orden ’hungrande barn’ är ett frestande bete både för politiker och media. När jag konstaterar detta betyder det inte att jag viftar bort de stora svårigheter många drabbas av i den nuvarande krisen. Jag viftar inte bort den fruktansvärda pressen på dem som har svårt att betala sina räkningar. Men verkligheten är konkret och inte några slagord” skriver Kadhammar, en slutsats även Andersson drog i sin kritiserade krönika.

Läs även: Bibliotek gallrar Lena Andersson: ”Självklart ingen politisk markering”

Läs även: Lena Anderssons förläggare sågar gallrande bibliotek: ”Huvudlös och hänsynslös aktivism”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag