Lena Anderssons förläggare sågar gallrande bibliotek: ”Huvudlös och hänsynslös aktivism”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Faksimil Instagram
  • Torsdag 25 maj 2023 2023-05-25
E-post 0

SvD-krönikören Lena Anderssons förläggare Jonas Axelsson totalsågar Högsbo bibliotek, som gallrade Lena Anderssons böcker efter att hon fått hård kritik från vänstern för en krönika om barnsvält. ”Det finns inget humoristiskt i aktionen på Högsbo bibliotek, det är endast huvudlös och hänsynslös aktivism, bekostad av dig och mig” skriver Axelsson bland annat.

”Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker” skrev Högsbo bibliotek på Instagram med en bild där samtliga utgallrade böcker är skrivna av SvD-krönikören Lena Andersson, som fått hård kritik av vänstern efter en uppmärksammad text om barnsvält.

– Det är självklart ingen politisk markering från vår sida och det är väldigt olyckligt om det skulle uppfattas som en sådan, säger bibliotekschefen Grethe Österberg till Göteborgs-Posten.

Läs även: Bibliotek gallrar Lena Andersson: ”Självklart ingen politisk markering”

Bibliotekets tilltag fick emellertid hård kritik från både höger och vänster.

Nu ryter även Anderssons förläggare Jonas Axelsson, VD på Bokförlaget Polaris, ifrån mot bibliotekets tilltag i ett pressmeddelande.

”Jag lämnar den haveristiska förklaringen från chefsbibliotekarien därhän, dess ohederliga pinsamhet är naken. Jag är mer intresserad av handlingen, att demonstrativt utradera en författare pga en debatt och tycka sig ha rätt till det på ett skattefinansierat bibliotek – det är minst sagt ett tjänstefel” skriver Axelsson, och jämför med när vänsterpoeten Amanda Gormans The Hill We Climb rensas bort från ett skolbibliotek i Florida.

”Det finns inget humoristiskt i aktionen på Högsbo bibliotek, det är endast huvudlös och hänsynslös aktivism, bekostad av dig och mig. Offret är en av landets mest lästa författare. Känns det rimligt?” frågar Axelsson.

Läs även: Vänstern går i taket när Lena Andersson ifrågasätter barnsvält i Sverige

Läs även: DN-skribent totalsågar Morgan: ”Gilla inte min text tack”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag