Aftonbladetprofilen Sima om pojkar som har svårt i skolan: ”Losers”

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 24 okt 2019 2019-10-24
E-post 911

SVERIGE Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima har blivit rejält utskälld på sociala medier sedan hon beskrev svenska män som ”losers i skolan”. ”Ledsam människosyn”, kommenterar LO-ekonomen Torbjörn Hållö.

På onsdagen skrev Jonna Sima på Twitter apropå en opinionsundersökning som visar på olikheter i mäns och kvinnors partipreferenser. Till exempel är det bland män betydligt vanligare att stödja Sverigedemokraterna; partiet skulle vara störst i Sverige om bara män röstade.

”Polariseringen mellan män och kvinnor är intressant och skrämmande. Men framför allt är männens utveckling fundamentalt tragisk. Rädda, auktoritära, nationalistiska och losers i skolan”, skrev Jonna Sima på Twitter, och reaktionerna lät inte vänta på sig.

En av de som har kommenterat är Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi. På Facebook noterar han att pojkar hamnar i kläm i jämställdhetens namn:

”Betygsskillnaden mellan tjejer och killar har bara ökat på senare år, trots alla jämställdhetssatsningar i skolan. Eller kanske inte trots. Jämställdhet i skolan är i regel en omskrivning för att gynna tjejer. Varför inte båda könen?”

På Twitter har många fler reagerat, däribland LO-ekonomen Torbjörn Hållö.

Twitteranvändaren Sebastian Engh menar att Simas uttalande håller ”låg nivå”. ”Att kalla pojkar losers i skolan känns lika rimligt som att kalla flickor för losers i styrelserummen”, skriver han och får svar av Sima.

”Det är det jag menar: pojkarna är förlorare på strukturer i samhället. Den destruktiva mansrollen är grundproblemet till att till exempel killar lyckas sämre i skolan, visar forskning”, skriver hon.

Onsdagens inlägg är dock inte det första där Sima går till angrepp mot barn. För några veckor sedan gick hon till storms över det ”bisarra” i att Jimmie Åkessons och Louise Erixons femårige son ibland har tittat på Youtubefilmer om socialdemokraten Per Albin Hansson.

I augusti varnade Sima i en ledartext för att ”hätsk retorik” på sociala medier kan gynna våldsam extremism.

Jonna Sima har även hetsat mot ledarskribenterna Ivar Arpi, Alice Teodorescu Måwe och Johan Hakelius genom att ljuga om att de uppmanar till hat och krig mot islam.

Läs mer: Teodorescu hotar anmäla Sima för förtal: ”Det räcker med lögner nu”

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag