Åkesson: ”M har mycket kvar att bevisa”

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 14 apr 2021 2021-04-14
E-post 656

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till Bulletin att Moderaterna ”har mycket kvar att bevisa” i migrationsfrågan efter Reinfeldts år som svensk statsminister. – Det minns väljarna och förtroendet för M i migrations- och integrationfrågorna är nog inte så jättehögt, säger Åkesson till Bulletin.

Jimmie Åkesson säger i en intervju med Bulletin att Fredrik Reinfeldts år som moderat partiledare och statsminister har skadat förtroendet för M när det gäller migrationspolitiken.

Läs även: Åkesson tvåa i förtroendeligan – passerar Löfven

– Där spårade den moderatledda regeringen ur fullständigt. Man gjorde upp med Miljöpartiet om migrationen, man vägrade att vidta de rättspolitiska åtgärder som vi menar krävdes, säger Åkesson och fortsätter:

– Jag hävdar att M har mycket kvar att bevisa, men att man har gjort en 180-graders svängning. De har en helt annan profil i de frågorna i dag vilket möjliggör en samverkan på ett annat sätt, medan det hade varit svårt med en Reinfeldt-regering.

Enligt Åkesson är det framförallt väljarna som behöver övertygas om att M vänt i migrationsfrågan.

– De hade ju trots allt regeringsmakten i två perioder för inte så länge sedan och då agerade man på ett sätt som gjorde att problemen växte i Sverige. Det minns väljarna och förtroendet för M i migrations- och integrationfrågorna är nog inte så jättehögt

Åkesson säger att han själv har förtroende för M:s vändning i frågan.

– Jag tror att det finns en genuin krisinsikt och självrannsakan när det gäller misstagen som man begick när man hade regeringsmakten. Så länge jag litar på det är det möjligt att samarbeta. Det finns ingen anledning att misstro.

Åkesson intervjuades av Bulletin efter SD:s presskonferens på tisdagen, där Åkesson inte ville ge besked om vilka krav man kommer ställa på ett konservativt regeringsalternativ.

– Det är alldeles för tidigt att redan nu börja tala i termer om ultimata krav, hur statsrådsposter ska delas ut och under vilka villkor man är redo att samarbeta, sade Åkesson enligt SVT.

Läs även: Åkessons krav på L: 180-graderssvängning i migrationspolitiken

Läs även: Moderaterna: Stoppa biståndet till länder som vägrar ta emot utvisade

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag